Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju verkligen viktigt för oss att få vår återhämtning under helgen”, säger sjuksköterskorna Ingrid Björnström och Gunnar Kollstedt. Foto: Johanna Sundebeck/SVT

Sjuksköterskornas scheman ändras med kort varsel: Tvingas jobba fyra helger i rad

Publicerad

Schemaändringar med kort varsel utan ekonomisk ersättning och indragna utbildningstimmar. Detta har blivit en ny verklighet för vissa sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset, efter konflikten med vårdförbundet som resulterat i en övertidsblockad, blev ett faktum. Något som UNT var först med att rapportera.

– Vi behöver ge upp vår fritid för att lösa bemanningen på sjukhuset, säger Ingrid Björnström, sjuksköterska vid akademiska sjukhuset.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala, menar att regionen ständigt försöker hitta lösningar för hur de ska bemanna enligt de arbetsrutiner och avtal som finns, för att säkra patientsäkerheten.

– Vi ska följa kollektivavtal, och detta är möjligt enligt de avtal som finns, säger Mikael Köhler.

Utbildningstimmar dras in

Under 20 procent av sin arbetstid har nyexaminerade sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset chans till fortbildning och diskussioner. Något som regionen valt att dra in under konflikten.

– Många börjar på Akademiska just på grund av det här, så sjukhuset blir mindre attraktivt. Det är också viktig återhämtningstid för de som jobbar sitt första år, säger sjuksköterskan Gunnar Kollstedt.

Gällande den indragna utbildningstiden menar Mikael Köhler att det är en åtgärd man behöver ta under den nuvarande konflikten.

– Vi måste prioritera den löpande verksamheten, och då är utbildningstiden en sak vi behöver dra in. Så snart konflikten är över och vi börjar komma ikapp med saker och ting ska den tillbaks, säger Mikael Köhler.

I klippet: Sjuksköterskorna Ingrid Björnström och Gunnar Kollstedt berättar om hur de påverkas av tvära schemaändringar och indragna utbildningstimmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.