Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas Akademiska sjukhusets verksamhet av blockaden. Foto: Måns Antman Debels/SVT.

”110 000 övertidstimmar” – nu går sjuksköterskorna ut i blockad

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet går ut i blockad efter misslyckade förhandlingar med SKR och Sobona. Det gäller cirka 3 500 anställda i region Uppsala inom yrkesgrupper som sjuksköterskor och barnmorskor.

– Nu kommer vi inte längre jobba övertid, säger Kristian Hjertén som är avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala.

Nu kommer yrkesgrupper som sjuksköterskor och barnmorskor inte längre jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kommer heller inte kunna nyanställa.

Det efter att Vårdförbundet och SKR inte nått fram till ett nytt avtal.

Pressad vård 2024

På Akademiska sjukhuset jobbar man nu för att anpassa verksamheten.

– I första hand omdisponerar vi personal från verksamheter som kanske inte är lika akuta, säger Johan Lugnegård som är chefsläkare på Akademiska.

– Om den här konflikten fortgår så får vi ganska snabbt konsekvenser för patienterna, fortsätter han.

Vad tänker ni om att patienter kan drabbas?

– Vi ser att det är arbetsgivarens och politikens ansvar att se till att den övergripande vården är säker och trygg, säger Kristian Hjertén på Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet