Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet i Uppsala län demonstrerade mot övertiden på Akademiska sjukhuset och tågade från akutmottagningen till Celsiustorget. Det efter misslyckade förhandlingar med SKR och Sobona om bland annat övertiden inom vården. Foto: David Rydell/SVT

Demonstranter tågade mot Celsiustorget – efter Vårdförbundets blockad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag inledde Vårdförbundet sin blockad, vilket innebär att omkring 63 000 medlemmar i hela Sverige inte kommer att arbeta övertid och mertid. I Uppsala begav sig ett demonstrationståg från Akademiska sjukhuset till Celsiustorget.

Klockan 16.00 tågade ett hundratal demonstranter från Vårdförbundet i Uppsala län, med drygt 3500 medlemmar, från akutmottagningen till Celsiustorget för att demonstrera mot bland annat övertiden på Akademiska sjukhuset.

Det är en del av Vårdförbundets nationella blockad där drygt 63 000 medlemmar i hela Sverige inte längre kommer att arbeta övertid och mertid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josephine Anker, anestesisjuksköterska, om varför hon går i demonstrationståget. Foto: David Rydell/SVT

”Övertiden på Akademiska sjukhuset är ohållbar”

Bland de som demonstrerade fanns bland annat Josephine Anker, anestesisjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet.

– Övertiden på Akademiska sjukhuset är ohållbar då arbetsgivaren planerar sin verksamhet efter att vi ska jobba övertid, säger hon.

På Akademiska sjukhuset jobbar man nu för att anpassa verksamheten.

– I första hand omdisponerar vi personal från verksamheter som kanske inte är lika akuta, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, till SVT.

I videon: ”Jag har gått ner i tid för att inte gå in i väggen” – sjuksköterskan Nora Fackel Holst om övertiden på Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.