Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reportrar Christoffer Urborn och Johanna Sundbeck prisas av organisationen Suicide Zero för bästa rapportering om självmord. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

SVT Nyheter Uppsala får Suicide Zeros stora pris: ”Minskar stigmat som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Christoffer Urborn och Johanna Sundbeck, reportrar på SVT Nyheter Uppsala, tilldelas Suicide Zeros ”Våga berätta-pris” för att ha stått för årets bästa rapportering om självmord.

– Det ger oss kraft att fortsätta, säger Johanna Sundbeck.

I december förra året publicerade SVT Nyheter Uppsala flera uppmärksammade reportage om personer som förlorat en ung anhörig i självmord, eller som själva levt med självmordstankar. Rapporteringen – som avslutades med en granskning av barn- och ungdomsspykiatrin i Uppsala – prisas nu av organisationen Suicide Zero.

Finns fortfarande ett stigma

– Det är otroligt hedrande. Det finns fortfarande ett stigma i media kring de här svåra frågorna, det gör det ännu viktigare att rapportera om det, säger Christoffer Urborn.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

– Att få det här priset bekräftar att vi hanterade frågan på rätt sätt, säger Johanna Sundbeck.

Stigmatiseringen kring självmord lyfts även fram i Suicide Zeros motivering, där man skriver:

”Att ämnet är tungt betyder inte att det behöver kläs i ett tungt filter. SVT Nyheter Uppsalas sätt att sakligt och utan omskrivningar ta sig an självmordsfrågan kan tvärtom verka för att minska det stigma som finns.”

Tackar alla som vågade

– Vi vill förstås först och främst tacka Hjalmar, Tove, Jasmine, Therese, Roger, Eva, Martin, Kalle, Frida, Hjalmar och Viveka för att de vågade och orkade berätta sina historier. Utan dem hade den här publiceringen aldrig varit möjlig, säger Christoffer Urborn och Johanna Sundbeck.

Suicide Zeros motivering

”Att ämnet är tungt betyder inte att det behöver kläs i ett tungt filter. SVT Nyheter Uppsalas sätt att sakligt och utan omskrivningar ta sig an självmordsfrågan kan tvärtom verka för att minska det stigma som finns. Redaktionens temavecka om suicid är ett skolboksexempel på hur frågan bör hanteras journalistiskt. Det börjar med en krönika där redaktören pedagogiskt förklarar vad de vill berätta om, varför de vill berätta om det och hur de har för avsikt att berätta om det. Därefter görs ambitiösa men samtidigt okomplicerade försök att besvara frågeställningar som: ”Hur känns det att förlora någon i självmord?”, ”Hur känns det att själv må dåligt?”, ”Hur fungerar vården?” men framför allt ”Vad kan vi göra åt det?”

Tidigare pristagare

2015: P4 Blekinge och Erik Hultgren

2016: TV4 Nyhetsmorgon och Ulrika Jannert Kallenberg

2017: Niklas Ekdal, Pia Minati och Joanna Björkqvist

2018: Svenska Dagbladet, Christian Dahlström, P4 Värmland och 30 liv i veckan

2019: Malou efter tio, Peter Ferm, Peter Herkel och Andreas Häggström

2020: Elin Sandow och Sissela Bremmers

2021: Nya Wermlands-Tidningen och Frida Boisen

2022: Malou efter tio och Måns Mosesson

2023: Länstidningen Östersund och Livet

Här finns hjälp & Stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Mer i ämnet