Ludvig, Kevin, Fanny, Benjamin och Manfred tog sitt liv. Se deras berättelser nedan. Foto: Privat

Älskad och saknad

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig, Kevin, Fanny, Benjamin och Manfred tog sina liv.

Kvar finns mammor, pappor, syskon och vänner som försöker leva vidare i tomheten av sina älskade – men som också hoppas att deras död inte var förgäves, att den ska ge ringar på vattnet. Att vi ska våga fråga och störa döden.

Här är deras berättelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manfred, 18 år, spelade ultimate frisbee på elitnivå, schack och tyckte om film. I klippet delar storebror, mamma och kompis hans berättelse. Foto: Privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanny, 23 år, älskade att baka och spela gitarr. I klippet delar mamma och styvpappa hennes berättelse. Foto: Privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludvig, 19 år, lirade innebandy och spelade in stuntklipp med kompisar. I klippet delar pappa och en kompis hans berättelse. Foto: Privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benjamin, 19 år, drömde om att resa runt i Europa. I klippet delar mamma hans berättelse. Foto: Privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kevin, 27 år, lyfte enligt hans mamma ett helt rum när han kom in. I klippet delar lillasyster och mamma hans berättelse. Foto: Privat

Här finns hjälp & Stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så har vi arbetat

Under arbetet med de här publiceringarna om självmord har vi utgått från riktlinjer som Världshälsoorganisationen (WHO) och Karolinska institutet tagit fram vid rapportering om suicid.

Det handlar bland annat om vikten av att sprida kunskapshöjande information, att lyfta fram efterlevandes erfarenheter och inte använda värdeladdade ord.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan berättelser om suicid i medier, som följer WHO:s riktlinjer för ansvarsfull medierapportering, spela en roll i det suicidpreventiva arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.