Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är förorenaren som ska betala” – Uppsala Vattens tf vd Ida Hellrup ser positivt på dagens PFAS-domen. Foto: Laura Leskinen/SVT

Beskedet: Försvaret ska betala för PFAS i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Den mångåriga PFAS-tvisten mellan Uppsala Vatten och Försvarsmakten har fått en ny vändning. På tisdagen stod det klart att försvaret ska betala skadestånd på 37 miljoner kronor.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade på tisdagen att Försvarsmakten ska betala för de kostnader som Uppsala Vatten hittills fått till följd av föroreningarna. Domstolen river därmed upp det tidigare avgörandet i Mark- och miljödomstolen där Försvarsmakten friades från att betala skadestånd.

Framtida kostnader

Totalt ska försvaret nu betala drygt 37 miljoner plus rättegångskostnader till Uppsala Vatten. Det kommunala vattenbolaget har krävt Försvarsmakten på 37 miljoner kronor plus fyra miljoner kronor per år för framtida skador. Alternativt har de krävt 215 miljoner i en engångskostnad.

Domstolen menar dock att framtida kostnader är svåra att förutse och därför får försvaret endast betala för de kostnader som hittills uppkommit.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

”Värstingkemikalien” PFAS

Uppsala Vatten har hävdat att utsläppen kommer från Ärna flygfält, där försvaret tidigare använt sig av brandsläckningsskum som innehåller PFAS. I det tidigare avgörandet, som kom 2021, menade mark- och miljödomstolen att det inte gick att bevisa att utsläppen kommer från Ärna.

PFAS, som ibland kallas ”värstingkemikalien”, kopplas till många skadliga effekter, såsom olika cancerformer och försvagat immunförsvar. Kemikalien misstänks även drabba könshormoner.

Försvarsmakten avböjer att kommentera avgörandet, med hänvisning till att försvarets jurister först ska se över domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om PFAS i mat och dricksvatten. Foto: Christine Olsson / TT

PFAS

PFAS står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

Det finns flera tusen olika PFAS-ämnen. De har framställts sedan 1950-talet och ansetts användbara på grund av sin förmåga att avvisa vatten, fett och smuts.

Eftersom de är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.

Att återkommande få sig PFAS under längre tid kan påverka hälsan på sikt. Foster, spädbarn och barn tros vara extra känsliga. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvar, födelsevikt, kolesterolhalten i blodet, samt öka risken för vissa cancerformer.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.