Foto: Kjell Eriksson

Köpte 1.000 lotter – vann 10.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Vastmäki har köpt 1.000 trisslotter som sitt examensprojekt. Under gårdagen skrapade han hem sin hittills största vinst på 10.000 kronor.

Jakob Vastamäki, 23, från Östhammar pluggar till tv-producent vid Stockholms dramatiska institut. Just nu gör han sitt examensarbete, som går ut på att han köper 1.000 trisslotter till ett värde av 30.000 kronor. Jakob Vastamäki säger sig vilja testa vad han kallar ”den statliga lyckan”, och gå till botten med hur staten uppmanar till spel.

Läs mer här: Jakob köpte 1.000 trisslotter

Största vinsten hittills

Innan projektet startade räknade Jakob Vastamäki med att han skulle gå minus. Men så under gårdagen kom projektets hittills största vinst när han skrapade hem 10.000 kronor.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Från att jag högst har vunnit 120 kronor till 10.000 kronor. Det var en ganska konstig känsla, säger han.

Efter ha skrapat 234 lotter till en kostnad på 7020 ligger han nu på plus. För i och med vinsten är den totala vinstsumman nu 12.430 kronor. Men han tror fortfarande att projektet kommer generera ett minusresultat för honom.

– Trots att jag ligger på plus har jag inte ens skrapat ihop 50 procent av de 30.000 jag lade ut. Jag tror inte att jag kommer gå plus, men jag vet inte säkert förrän i maj, säger Jakob Vastamäki.

Svenska spel grattade honom

Under projektet har Jakob varit i kontakt med Svenska spel i förhoppningen om att det ska mynna ut i en intervju.

– De mejlade och gratulerade mig till vinsten. Jag kan väl säga att de var snabba att gratulera mig, men långsammare att styra upp en intervju.

Jakob Vastamäki hoppas även få komma i kontakt med folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström (S).

– Till Svenska spel vill jag fråga vad spela lagom innebär. De gör reklam för att spela lagom, men att köpa 1.000 lotter, är det att spela lagom? säger han och fortsätter:

– Till Gabriel Wikström vill jag fråga varför staten säljer lotter till medborgarna, som sedan genererar pengar till statskassan. Jag vill även fråga hur han jobbar för att motverka spelberoende. Jag vill inte att folk ska sluta köpa trisslotter, men jag hoppas att det här kan öppna folks ögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.