Distriktsläkare Patrik Larsson är kritisk till det nya förslaget och menar att jourmottagningen kan rädda liv om det behövs. Foto: SVT

”Vi måste ha beredskap att rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att stänga jourmottagningarna i Tierp och Östhammar nattetid har väckt protester bland många av kommunernas invånare. Över 1400 personer har i nuläget skrivit på en namninsamling för att stoppa förslaget.

En av dem som tänker skriva på protestlistan är Gimobon Linn Jansson.

– Jag tycker det är ett knasigt förslag. Man kan ju inte bestämma när man ska bli dålig och behöver åka in till akuten, säger hon. 

Få söker vård om natten

I dag har jourmottagningarna i Tierp och Östhammar öppet från klockan 17 på eftermiddagen till klockan 08 på morgonen, på vardagar. På helgerna håller de öppet dygnet runt. Enligt det förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ställt sig bakom ska jourmottagningarna från och med den 1 september istället stänga klockan 21 på vardagskvällar och klockan 18 på helgerna.

Om förslaget klubbas av vårdstyrelsen kommer de som söker vård nattetid i Tierp och Östhammar få vända sig till Akademiska sjukhusets akutmottagning.

– Det är väldigt få som söker vård på nätterna och för de som är i behov av akutvård så kommer det även fortsättningsvis finnas bra utbyggd ambulanssjukvård och öppna akutmottagningar i länet, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP).

”Risk att folk väntar med att söka vård”

En av dem som riktat skarp kritik mot förslaget är Patrik Larsson som jobbar som distriktsläkare i Östhammar. Han arbetar även nattpass på jourmottagningen och medger att det är få som söker vård då.

– Det är inte hur många som kommer som spelar roll, utan att vi finns överhuvudtaget och kan rädda liv om det behövs. Om vi lägger ner jouren nattetid så kommer det finnas enstaka patienter som inte kommer att få den vård de behöver, säger han.

Om jourmottagningen håller stängt om natten befarar Patrik Larsson att fler personer som behöver vård då kommer att vänta med att uppsöka en mottagning till morgonen efter.

– Har de otur så vaknar de inte ens dagen därpå, om de har en hjärtinfarkt, säger han.

Ska frigöra miljoner

Enligt Malena Ranch är det i dag ett problem att primärvården måste hyra in läkare för att täcka upp för personalen som har kompledigt efter jourpass.

I förslaget står det att primärvårdens läkare tog ut komptid ”framförallt genererad vid jourmottagningsarbete” motsvarande tio personers årsarbete, under 2015.

Genom att lägga om mottagningarnas öppettider, kan regionen frigöra 20-25 miljoner kronor per år, enligt förslaget. 

”Orimliga siffror”

Patrik Larsson hävdar att uträkningen som förslaget bygger på är orimlig. Han hävdar att komptid motsvarande tio årstjänster togs ut av alla läkare i hela länet.

– Det totala jourkomp-uttaget som motsvarar tio årstjänster gäller för hela primärvården, inte bara Östhammar och Tierp. Siffrorna står på fel ställe så att man vill tolka det som att vinsten i läkartid och i pengar är mycket större än vad den verkligen är, säger Patrik Larsson.

Enligt Patrik Larsson motsvarar den uttagna jourkomp-tiden ungefär en årstjänst vardera för Östhammar och Tierp. Han hävdar också att summan som regionen skulle kunna frigöra är mycket mindre; cirka sju miljoner kronor.

– Det här med tio tjänster är en uppskattning på hur många personer det rör sig om, sen vet jag också att det ser olika ut hur man bemannar i Tierp och Östhammar, säger Malena Ranch och tillägger att förslaget inte handlar om att spara vare sig sju eller 20 miljoner kronor:

– 20 miljoner är en uppskattning av vad den här verksamheten kostar. Syftet med att se över uppdraget är att frigöra resurser till andra insatser som förstärker vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.