Svenska landsting tog med skattepengar över ett hotell i samma hus som cancermottagningen Skandionkliniken. Foto: Skandionkliniken

Landstingets chefsjurist utreds inte

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen väntas besluta att inte utreda chefsjuristen Jens Larsson – trots att SVT Nyheter Uppsalas granskning visar att han kringgått lagen om offentlig upphandling.

Landstingsstyrelsen sammanträder på måndag. På mötet kommer man bland annat ta upp den anmälan som Liberalerna lämnat in om att landstinget ska granska chefsjuristen Jens Larssons agerande i samband med bygget av Skandionkliniken i Uppsala. Men majoriteten väntas rösta ner initiativet, och avslå att en granskning genomförs.

SVT Nyheter Uppsala kunde tidigare i vintras visa hur Jens Larsson rundat lagen om offentlig upphandling när han gav ett företag jobb på bygget med Skandionkliniken, utan upphandling.

Skandionkliniken

Uppmanade konsult att runda LOU

Han uppmanade en konsult, som förlorat i en upphandling, att fakturera via ett annat bolag, och skriver i ett mail att: ”Nu tänker du kreativt – gör så! Det är inte 100 procent att göra på det viset, men jag kan ställa mig bakom en sådan lösning”.

Läs mer: Kräver utredning om misstänkt upphandlingsfusk

– Vi ska följa lagstiftning, och vi ska inte anlita de vi tycker är bäst, utan de som vinner upphandlingen enligt demokratiskt uppställda krav, sade landstingsrådet Lina Nordqvist (L) till SVT Nyheter Uppsala efter avslöjandet.

Hela vår granskning av Skandionkliniken och landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet