Foto: #xmasmission16

Lappar med julglädje sprids över staden

Uppdaterad
Publicerad

Street art-artisterna ”Fluffy” och ”(ΦωΦ)” har placerat ut lappar runt om i Uppsala med uppdrag till dem som hittar dem. De 50 lapparna innehåller julhälsningar och uppmaningar till att sprida kärlek.

”Frågan lyder: Vem kommer att hitta uppdragen och kommer du att acceptera ditt uppdrag?”

Så skriver Street art-artisterna ”Fluffy” och ”(ΦωΦ)” (uttalas Glowing cat eyes) på sin Facebook-sida.

– Vi har gömt 50 juliga uppdrag runt om i centrala Uppsala för att uppmuntra till värmande och medmänskliga handlingar under den kallaste delen av året, säger Fluffy till SVT Nyheter.

De som utför uppdragen uppmanas att dokumentera handlingen och sprida bilder under hashtaggarna #xmasmission16 och #fluffynΦωΦ.

På hemligt uppdrag

Fluffy och (ΦωΦ) vill inte avslöja sina identiteter. Men det står klart att de är två Uppsalabor som har skrivit 50 glädje- och kärlekslappar och placerat ut dem på platser där de tror att människor kommer upptäcka lapparna under julen.

– Vi jobbade hela natten till julafton, det följer med en polkagrisstång till varje lapp. Vi hoppas att allmänheten hänger upp lappen igen på nytt när de gjort sitt uppdrag. De kan hänga upp den på en ny plats om de önskar, säger Fluffy.

Varför så hemliga?

– En av anledningarna till varför vi vill vara anonyma är att det inte är vi som ska vara i fokus. Det är ju alla våra medhjälpare, vi kallar dem ”little helpers”, som antar uppdragen och sprider den sanna glädjen.

Vad står det på lapparna?

Något så enkelt som att le mot en främling på stan. De flesta uppdragen är enkla. Meningen är att #xmasmission är något som alla ska kunna delta i spontant. Det finns också ett par mer krävande uppdrag, men än så länge har vi inte hört av någon som antagit dem.

Är ni tomtar?

Snarare ”ninjas”. Det är känslan man får när man smyger runt i stan, i ovädret och nattens mörker och gör dessa gärningar. Det gäller ju att vara smidig. Vi var kanske maskerade också, säger Fluffy.

”Jag har länge varit inspirerad av street art”

Fluffy berättar att hen under fyra år tid har rest runt om i världen för att upptäcka och inhämta idéer kring ”interaktiv street art” som gör skillnad.

– Jag var smått nervös kring att hinna med det hela innan julafton och tvekade något, men bestämde att jag försöker och åkte ner till stan för att köpa in material. Att stöta på min kompanjon (ΦωΦ) mitt i julruschen var som ett litet tecken på att det var meningen att det skulle utföras, eftersom jag i ett tidigare sammanhang nämnt för hen att jag var på jakt efter en street art-kompanjon.

Kommer ni att lyckas tror du?

– Det får pågå så länge allmänheten tillåter, men vi räknar väl med att lapparna försvinner allteftersom. Det är liksom grejen med street art, den lever så länge andra ser och interagerar med den. Det vore kul om de åtminstone finns kvar fram till nyår, säger Fluffy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.