Foto: SVT

Tågolycka utanför Uppsala – Lennakatten i krock med lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg på museijärnvägen Lennakatten spårade på onsdagen ur efter att ha krockat med en lastbil i Gunsta, strax utanför Uppsala. 13 passagerare fanns på tåget när kollisionen inträffade.

– Jag kunde se vissa tecken på chock, men ingen ville åka till sjukhus, säger sjukvårdsledaren Ove Mattsson.

Larmet om olyckan inkom vid 9.41 på onsdagen och polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen. Lennakattens tågledare uppgav för SVT att ett tiotal passagerare fanns på tåget när kollisionen inträffade. Ingen ska ha drabbats av några allvarliga skador. Enligt tågledaren kör Lennakatten vanligtvis i omkring 50 kilometer i timmen på den aktuella platsen.

– Vi kör i 50. Och järnvägsövergången har ljud- och ljussignal, men inga bommar, säger Svante Lindsjö på Lennakatten.

LÄS MER. Grannen: ”Inte förvånad”

Inga bommar

Varför lastbilen kört över järnvägsövergången trots att tåget var på väg var på onsdagsförmiddagen fortfarande oklart.

– Det har funnits både barn och äldre på tåget, såvitt jag kan se. Nu försöker de att bussa in passagerarna till stan, sa SVT:s reporter Joanna Korbutiak vid 11-tiden från olycksplatsen

Sjukvårdsledaren Ove Mattsson, som tog hand om passagerarna, uppgav vid 11-tiden att åtminstone tre passagerare drabbats av lindriga skador i form av blåmärken och skrapsår, och att att flera var chockade.

De som skadades satt i bakre vagnen som hade vält. Jag kunde se vissa tecken på chock, men ingen ville åka till sjukhus. De som vill har fått följa med till brandstationen Viktoria där vi har en liten uppsamlingsplats, säger Ove Mattsson.

LÄS MER: Lennakatten – olycksdrabbad järnväg

”Vid gott mod”

Tidigare hade tågledaren uppgivit att människorna tycks ha klarat sig förhållandevis bra efter krocken.

– Min bedömning är att människorna är vid gott mod. Vi kommer ordna transport till Uppsala, och en ersättningsbuss kommer att anlända om en liten stund, sa han vid 10.15-tiden.

Både polisen och räddningstjänsten uppger att krocken ledde till att tåget, eller rälsbussen, spårade ur.

– Ja, en av vagnarna spårade ur i samband med olyckan. Vi har nu skickat dit vår personal för att se hur vi ska bärga den urspårade vagnen.

SVT: Vad vet du om skadorna på vagnarna eller lastbilen i nuläget?

– Det har jag inga uppgifter om ännu, säger Svante Lindsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.