Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
119 elever är sjukanmälda på Älvboda friskola i Skutskär. De allra flesta misstänks vara magsjuka. Enligt smittskyddet i Region Uppsala kan det vara vinterkräksjuka som spridits. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Magsjukeutbrott på skola i Älvkarleby – 119 elever drabbade

Uppdaterad
Publicerad

119 elever på Älvboda friskola i Skutskär är sjukanmälda på fredagen efter ett stort magsjukeutbrott.

Totalt är det en dryg tredjedel av alla elever på Älvboda friskola, en skola med klasser från förskoleklass till nian, som har sjukanmälts under fredagen. Inom personalgruppen är det ett tiotal personer som är sjukanmälda. Något som GD.se var först med att rapportera.

– Vi har haft många sjuka den här veckan. Tidigare i veckan låg det på en 50-60 sjukanmälda elever och nu har det ökat, säger Ewa Andersson, rektor på grundskolan.

Utbrott av vinterkräksjuka

Enligt skolan så rör det sig om någon form av vinterkräksjuka.

I ett brev som skolan har skickat ut vädjar man till föräldrarna att hjälpas åt för att bli fria från viruset.

”Förhållningsreglerna är att den som får symtom ska hålla sig hemma och den som har varit sjuk får inte komma tillbaka på 48 timmar. Det kan komma att ändras till 72 timmar, om skolan inte lyckas stävja sjukdomsutbrottet”, står det i brevet som hänvisar till Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Smittskyddets rekommendation

– Det viktigaste är att ha god handhygien för att slippa bli smittad. Vinterkräksjukan kan smitta även innan man får symtom, så det är ganska svårt att skydda sig emot. Har man blivit smittad är det viktigt att som vuxen vänta 24 timmar innan man går tillbaka till jobb, säger Johan Hedlund enhetschef på smittskyddsenheten i Region Uppsala.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur undviker man att bli allvarligt sjuk? Smittskyddsläkaren svarar på tre frågor om vinterkräksjuka. Foto: Antonios Antoniadis/SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.