Herrgårdsbyggnaden totalförstördes i branden. Foto: Utryckning Uppsala

Ägaren chockad: ”Allt är borta”

Uppdaterad
Publicerad

Han var ute och plöjde åkern när en granne som sett röken hörde av sig och talade om att det brann. På fem minuter var han hemma på gården. – När jag kom fram fanns det inget för mig att göra, säger Urban Eklund, ägaren till herrgårdsbyggnaden som brandhärjades på tisdagen.

– Det var chockartat. Det är absolut inget man vill att ens värsta fiende ska uppleva, säger Urban Eklund.

Totalt elva brandbilar kallades till herrgården i Jumkilstrakten vid 16-tiden på tisdagen. Branden i herrgården var fullt utvecklad, och efter en dryg timme på plats konstaterade räddningstjänsten att byggnaden skulle brinna ner.

Ägaren Urban Eklund, som var ute och plöjde åkern när en granne fick tag i honom, begav sig hemåt direkt.

– Jag var hemma på fem minuter. Mina föräldrar, som bor där, var borta för tillfället.

Se mer: Herrgården totalförstörd i brand

”Det började sippra ut rök”

Hur såg det ut när du kom fram?

– Då var kåken precis så rökfylld att det började sippra ut rök i taknocken och runt fönstren. Det var en rökgasexplosion i ett fönster. Det fanns inget för mig att göra, det var bara att invänta brandkåren.

Urban Eklund, som växte upp i det gamla jaktslottet, berättar att han knappt lyckats få någon sömn under natten. Även om han är tacksam att ingen skadades tänker han på allt som hans föräldrar har förlorat.

Föräldrarnas livsverk är borta

– Det är jobbigt för dem. De har samlat på sig mycket grejer, och nu har de bara det de har på sig. All historia är borta. Pappa är 90 år och mamma är 81, och nu finns inget kvar efter dem.

Gamla möbler, konst, foton, allt är borta. Av mammans livsverk, allt det hon broderat, såsom dukar, handdukar, lakan, finns ingenting kvar. Även byggnadens kulturvärde har gått till spillo, konstaterar Urban Eklund sorgset. Föräldrarna beskriver han som pigga och vitala, och han hade önskat dem att slippa se sitt hem förstöras.

– Det är ju inte så roligt för dem att i livets sista tid skapa ett nytt hem. Man hade kunnat få unna dem att leva i lugn och ro i den gamla kåken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.