Ingen människa uppges ha befunnit sig i huset. Foto: Utryckning Uppsala

Herrgårdsbyggnad övertänd

Uppdaterad
Publicerad

En fullt utvecklad brand härjade under tisdagseftermiddagen på en herrgård i Jumkilstrakten utanför Uppsala.

– Den kommer att brinna ned, konstaterade Johan Winsnes vid Storstockholms räddningscentral till SVT Nyheter Uppsala.

Det var strax innan klockan 16 som larmet inkom till räddningstjänsten om att en herrgårdsbyggnad, som används som bostadshus, längs med väg 272 stod i lågor.

Totalt kallades 11 brandbilar till herrgården för att bekämpa branden och undvika att den skulle sprida sig.

Vid 17.30-tiden uppger Storstockholms räddningscentral att herrgården skulle komma att brinna ned.

– Man kan inte rädda den, säger Johan Winsnes, ledningsförman vid Storstockholms räddningscentral.

Ingen människa ska ha skadats i branden.

Släckningen kommer ta timmar

– Räddningsledare på plats säger att han tror att släckningen kommer att ta åtminstone tre timmar, sa Magnus Bengtsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningstjänst vid 16.30-tiden.

Magnus Bengtsson berättade att det var utvändig släckning som gällde eftersom byggnaden var övertänd redan när räddningstjänst kom fram till platsen.

Spridningsrisk

Utöver att försöka släcka branden har räddningstjänsten skyddat intilliggande byggnader, som ska ligga minst tio meter ifrån den övertända herrgårdsbyggnaden. Vid 17.30-tiden på tisdagen uppger räddningstjänsten att de närliggande byggnaderna är utom fara.

Ägare: ”Måste gått väldigt snabbt”

I en kommentar till SVT Nyheter Uppsala beskriver herrgårdens ägare att brandförloppet varit väldigt snabbt och att branden uppstått när de varit ute. Ägaren berättar att de fick höra om branden genom en granne som ringde dem och larmade.

Polisen kommer att utföra en teknisk undersökning när husresterna har svalnat. Med tanke på brandens storlek tror polisen att det kan komma att ske först på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.