Foto: svt

Man skadades av handgranat

Uppdaterad
Publicerad

En för polisen välkänd man i 30-årsåldern vårdas på sjukhus med splitterskador från en trolig handgranat. En anmälan om misstänkt mordförsök är upprättad.

Det var strax efter midnatt som larmet inkom till polisen där en man uppgav att han hade blivit ”sprängd”. 30-åringen, som är ett känt namn hos polisen, hade lyckats ta sig hem till sina föräldrar i Stenhagen där han själv larmade efter olyckan.

– Sannolikt är det en handgranat som har briserat i närheten av honom, men om han hållit i den själv eller om någon kastat den mot honom vet vi inte just nu, säger Kenneth Sundin, vakthavande vid Uppsalapolisen, enligt UNT.

Mannen fick splitterskador

Mannen var medtagen på platsen och gick inte att prata med enligt polisen. Och man hade fortfarande inte kunat förhöra mannen vid 04.30 då han låg nedsövd på operationsbordet. Det ska dock inte röra sig om livshotande skador.

– Han var ganska illa medtagen i ena handen och skadad i benet och fördes med ambulans till sjukhus, säger Christer Nordström, polisens presstalesman.

Polisen har hittat en misstänkt brottsplats och lyckats säkra teknisk bevisning.

– Vi har bland annat hittat fragment som ser ut som de kommer från en handgranat, säger Kenneth Sundin.

Oklarheter kring omständigheter

Det fanns inte heller några vittnen på platsen som kunde berätta vad som inträffat så i nuläget kvarstår osäkerhet kring vad som egentligen har hänt.

– Det finns inga misstänkta i nuläget men vi har upprättat en anmälan om misstänkt mordförsök. Och eftersom vi inte än kunnat hålla förhör med den skadade mannen så kan brottsrubriceringen komma att ändras, säger Christer Nordström.

Det är oklart när polisen kommer att kunna förhöra 30-åringen som fortfarande på tisdagsmorgonen befinner sig på sjukhus för vård.

– Vi får helt enkelt avvakta eftersom han är den enda just nu som kan berätta exakt vad som har hänt, säger Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.