Praktiska gymnasiet bombhotades för några veckor sedan. I dag ringdes ett nytt hot in. Foto: Johannes Kvist

Ytterligare ett falskt bombhot i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har avslutat sin genomsökning av Praktiska gymnasiet i Uppsala efter ett bombhot under onsdagsförmiddagen. Men ingen bomb har hittats.

Strax före klockan 11 ringde en man in ett bombhot till Praktiska gymnasiet i Fyrislund i Uppsala.

– En man ringde och sade till skolpersonalen att skolan ska sprängas i luften. Enligt mannen ska bomben sprängas inom 40 minuter, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Bombhot i Uppsala

Hittade inget

Skolan utrymdes och polisens nationella bombskydd har sökt igenom lokalerna men inte hittat något​. Polisens insatschef Stefan Siesing är lättad över att det inte var ett skarpt larm, men irriterad över ännu ett falsklarm i Uppsala.

– Det är för bedrövligt att det är så många falska bombhot, det får inte fortsätta.

Blir man förbannad?

– Ja, men vi sköter det professionellt.

Det var det sjunde bombhotet i Uppsala på kort tid och för tio dagar sedan ringdes ett första hot in mot Praktiska gymnasiet. Den gången visade det sig att hotet också var falskt.

”Någon som har tråkigt”

Vår reporter Matilda Nyberg som var på plats efter bombhotet pratade med elever utanför skolan.

– Vi såg att det bara vällde ut elever från skolan och då fattade vi att det var det något som hade hänt, säger anonyma elever som var utanför skolan när hotet ringdes in.

En annan elev fyller i vad han tror om bombhoten.

– Jag tror att det är någon som sitter hemma och har tråkigt, det har har varit så många bombhot i Uppsala på senaste tiden.

Upprörd, arg och kränkt

Totalt går det 160 elever på Praktiska gymnasiet och i dag var det 50 av dem på plats.

– När jag fick höra om hotet blev jag upprörd, arg och kränkt. Det första man tänker på är säkerheten för elever och personal, säger rektorn Sanna Jordeby.

Hon tycker att det är konstigt att det riktas hot mot en gymnasieskola men säger att det är polisens sak att utreda vem eller vad som ligger bakom. Själv fokuserar hon på att finnas där för elever och personal.

– Vad jag kan se mår alla elever bra men alla reagerar olika på sådana här saker, och alla är erbjudna stöd och hjälp, säger Sanna Jordeby. 

Tror inte det är samma person

Den senaste tiden har flera bombhot ringts in till olika platser i Uppsala, bland annat mot Uppsala tingsrätt.

Tror ni på polisen att det kan vara samma person som har ringt in de tidigare bombhoten?

– Nej, åtminstone inte när det gäller bombhotet mot tingsrätten. Signalementet på rösten skiljer sig, säger Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Uppsala

Mer i ämnet