Stöldgods i skåpbil

Nytt mönster bland inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas idag, misstänkta för att ha begått ett stort antal inbrott i bilar.

Enligt polisen rör det sig om en mycket organiserad verksamhet med ett flertal kriminella nätverk, där personer från östeuropa livnär sig på att resa till Sverige och begå brott. När dom kommer till Sverige får dom en GPS med förprogrammerade mål, och gör sedan inbrott i villor och lyxbilar. Efter det skickas stöldgodset till hemlandet med buss.

Skaffar ankarplats

Männen som åtalas vi Uppsala tingsrätt misstänks för ett stort antal stölder ur bilar i Stockholm samt för häleri med stöldgods från ett flertal lägenheter på Kvarngärdet i Uppsala.

Polisen ser delvis ett nytt mönster. Tjuvarna skaffar sig en så kallad ankarplats:

– Tidigare körde förövarna ut ur Sverige med stöldgodset i sina bilar. Nu hyr man till exempel en bostad andra hand, där man sedan förvarar stöldgodset, säger Staffan Wennberg, utredare hos Uppsalapolisen.

Lägenheten fungerar som en slags omlastningscentral.

Hundratals stölder

De två männen, som är hemmahörande i Rumänien hyrde en lägenhet i Söderfors. Dom hade specialiserat sig på att stjäla bilteknik, så kallade konsoler ur VW och Skodabilar och Polisen påträffade bland annat ett 20-tal konsoler i lägenheten, efter en husrannsakan. Utredningen visar att stöldgods har skickats med busstrafik till Rumänien. Bland annat påträffade polisen tio konsoler i ett paket ombord på en buss som var på väg till Rumänien.

– Vi misstänker att det är hundratals stölder, säger Staffan Wennberg.

Efter en spaningsinsats i Stockholm kunde polisen gripa en av männen på bar gärning och polisen misstänker att männen ingår i en större liga och att metoderna är satta i system.

– Vi ser att det finns enorma nätverk och vi har klippt av en gren, säger Staffan Wennberg vid Uppsalapolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.