Foto: TT

Infektionskänsliga och magsjuka trängs på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Inom de närmsta två veckorna väntas influensakulmen nå sin topp. På den hårt överbelastade akutmottagningen på Akademiska sjukhuset oroas personalen över att smittorna sprids på grund av de kraftiga överbeläggningarna.

– Patienter som är infektionskänsliga ligger på samma övervak som patienter med influensa, magsjuka eller med en multiresistent bakterie. De går på samma toaletter, och det sprider sig på hela akutmottagningen, säger Gry Östling, som är skyddsombud på akutmottagningen.

VIDEO. Hör Sudis frustration efter en kväll på akuten

Patientsäkerhet på Akademiska sjukhuset

Enligt flera i personalen på akutmottagningen som SVT Nyheter Uppsala har talat med är faran störst för cancerpatienter och andra svaga patienter som har nedsatt immunförsvar.

Befogad reaktion

Hygienläkare Birgitta Lytsi på Akademiska är oroad över situationen.

– Det är befogat att personalen reagerar, eftersom de kan det här med hygien. Det är ingen bra miljö när man har för många patienter att ta hand om, säger Birgitta Lytsi.

Patienter hamnar i korridorer

Som SVT har berättat tidigare är akutmottagningen på Akademiska hårt överbelastad vissa tider på dygnet. En sjuksköterska och en undersköterska kan ensamma ha ansvar för 30 patienter.

Det gör att många inte hinns med, och i värsta fall även att hygienrutiner uteblir. Patienter hamnar i allmänna utrymmen utan möjlighet att larma på hjälp eller isoleras från smittor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Patientsäkerhet på Akademiska sjukhuset

Mer i ämnet