Det kan vara brottsligt att skrämmas, uppger polisen. Foto: TT

Polisen: Kan vara brottsligt att skrämmas

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckornas clownhysteri har ställt till det även i Uppsala län. Tre förundersökningar gällande olaga hot och ofredande pågår, och nu upplyser polisen om att det kan vara ett brott att skrämmas.

– Det är viktigt att påpeka att det inte är olagligt att klä ut sig till clown, utan det är hur man beteer sig som spelar roll. Klädsel spelar alltså ingen roll utan det är handlingen som är brottslig, förklarar polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Och när det gäller beteende så har flera personer utklädda till clowner i länet gått över gränsen.

Clownskräcken

Olaga hot och ofredande

– Vi har just nu tre pågående förundersökningar i länet gällande brott som har begåtts av clowner, två är rubricerade som olaga hot och ett som ofredande.

Ingen har dock dömts för brott än.

Vad är det som ska ha hänt i de här fallen ni utreder?

– I det här fallen handlar det om att man har hotat barn och i ett fall följt efter barn. De här barnen ska ha blivit väldigt skrämda.

Media spelar roll

Polisen tror inte att clownincidenterna är sammankopplade eftersom de begåtts på olika håll i länet, i Bålsta, Heby och Uppsala.

Lisa Sannervik är övertygad om att den massiva bevakningen i media spelar en stor roll när det kommer till det här clownfenomenet och hon tror att det gör allmänheten mer uppmärksamma.

– Men vi ser allvarligt på det här eftersom flera barn har upplevd en stark rädsla.

Det här gäller

Om du skrämmer en person kan du göra dig skyldig till ofredande.

Om du dessutom hotar om våld kan du göra dig skyldig till olaga hot alternativt grovt olaga hot, till exempel om en gärningsperson hotar med ett vapen eller en vapenatrapp.

En person som blir utsatt för ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp, till exempel olaga hot, har rätt att använda våld (men inte mer våld än vad situationen kräver) för att skydda sig, så kallat nödvärn, i vissa situationer.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet