De senaste dagarna har varit oroliga på Danmarks skola. Eleverna är rädda för att elaka clowner ska dyka upp på skolan Foto: SVT/TT Bild

Rektorn: Ta barnens oro för clowner på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för personer som klär ut sig till clowner och skräms sprider sig, och många barn bär på en stor oro.

På Danmarks skola utanför Uppsala har oron blivit så stor att rektor Karen Natvig har valt att skriva brev hem till elevernas föräldrar.

– Man jagar upp varandra, och jag tyckte att det var lämpligt att gå ut och berätta att vi har haft en tuff dag i skolan.

Det har varit oroliga dagar på skolan i Danmark.

Fenomenet med människor utklädda till clowner som hotar och skräms har piskat upp en skräckstämning bland barnen.

Gråtande barn

Flera barn har gråtit av oro för att clowner ska komma till skolan. Det sprids rykten mellan elever att elaka clowner ska ha synts till i närheten eller på skolan. Men det finns inga uppgifter som verkligen bekräftar att de elaka clowner har synts till i Danmark.

– Eleverna är rädda, de tror att de ska bli jagade eller att clownen ska göra dem illa. De vet inte hur de ska agera, säger Karen Natvig, rektor på Danmarks skola.

Rektor Karen Natvig på Danmarks skola har informerat elevernas föräldrar om oron för clowner som skakat skolan de senaste dagarna. Foto: SVT

Oron har eskalerat

Oron och rädslan har eskalerat de senaste dagarna.

– I går kände jag att det var väldigt mycket prat och oro om det här på skolan. Barn som var ledsna, och en stor oro framför allt bland de yngre barnen, säger rektor Karen Natvig, som kände att hon var tvungen att informera elevernas föräldrar.

– Jag tyckte att det var lämpligt att informera om att vi haft en tuff dag på skolan.

”Ta oron på allvar”

Vissa barn har varit så oroliga så skolans personal har kontaktat deras föräldrar redan under skoldagen.

Lärare har samlat klasserna och pratat om fenomenet, och Karen Natvig uppmanar både skolans personal och föräldrarna att ta barnens oro på allvar.

– Det gäller att vi har en beredskap, framför allt på att lyssna och låta barnen prata av sig sin oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.