Foto: TT

Polisen struntade i kvinnans larm

Uppdaterad
Publicerad

En bekant till den åtalade mannen larmade polisen efter att den misstänkte mördaren dykt upp med blodiga kläder och ett konstigt beteende. Men polisen skickade ingen patrull. – Det är absolut inte bra att polis inte åker ut när man lämnar sådana allvarliga uppgifter, säger åklagare Thomas Bälter Nordeman.

Samma kväll som det misstänkta mordet i Romberga ägde rum larmade en kvinna polisen. Kvinnan är bekant med den åtalade mannen, som är i 30-årsåldern. Under rättegången har kvinnan berättat hur mannen kom hem till henne sent på kvällen med blodigt bandage om handen och blodiga kläder.

Låste in sig och larmade polis

Enligt kvinnan ska mannen ha uppfört sig konstigt och när hon frågade honom vad som hänt fick hon svaret att han ”berättar det om 50 år”. Efter det ska kvinnan ha låst in sig på ett rum och ringt polisen.

Misstänkt mord i Enköping

I telefonsamtalet till polisen berättade kvinnan att hon var orolig för den man i 60-årsåldern som bodde med hennes bekant. Men polisen uppgav att man inte hade någon bil att skicka. Den misstänkte mördaren ville inte lämna kvinnans lägenhet. Kvinnan fick därför spendera natten med den blodige mannen.

– Det är absolut inte bra att polisen inte åker ut när man lämnar sådana allvarliga uppgifter, säger åklagaren Thomas Bälter Nordeman till SVT Nyheter Uppsala.

– Jag kan inte svara för varför polisen inte åkte ut. Som tur är så menar jag att allt talar för att mannen redan var död (när kvinnan larmade polis, reds anm), det här hände vid sjutiden på kvällen och han dog snart efter det.

Läs mer: Polisen anmälde sig själva efter mordet

Thomas Bälter Nordeman. Foto: SVT

”Död vid samtalet”

Du menar att det inte har funnits chans att mannen överlevt om polisen hade agerat på kvinnans larm?

– Nej, jag menar att han redan var död när det här samtalet ägde rum, säger åklagaren.

Morgonen efter gick kvinnan till polisen, varpå en patrull skickades till lägenheten där mannen i 60-årsåldern hittades död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Enköping

Mer i ämnet