Foto: SVT

Döms för äldremordet i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har dömts till mord av Uppsala tingsrätt för knivdådet i Enköping i somras. Mannen döms till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen döms för att i juli 2016 ha knivmördat en 60-årig man i Enköping. Enligt domen var mordet brutalt, så till vida att den 30-åriga mannen högg den 60-åriga med flera hugg – i hals, huvud, buk och rumpa. Mannen avled senare av blodförlust.

De båda männen var sedan tidigare bekanta med varandra, då den 30-åriga mannen under en tid varit inneboende hos 60-åringen. Mordet ska enligt åklagaren ha varit kulmen på en konflikt, som höll på att resultera i att den nu dömda 30-åringen skulle bli vräkt. Enligt domen föreligger alltså ett hämndmotiv till mordet.

Misstänkt mord i Enköping

Allvarligt psykiskt störd

I december 2016 genomgick mannen en psykiskt utredning som kom fram till att den 30-åriga mannen var allvarligt psykiskt störd vid tillfället för dådet.

Mannen nekade till brott, men dömdes av Uppsala tingsrätt till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den tidigare bedömningen rörande mannen psykiska tillstånd gäller därmed fortsatt.

Övertygande bevisning

I åklagarens bevisning fanns ett stort beslag av kläder, där den tekniska undersökningen visade spår av blod. Blodet visade sig senare tillhöra den mördade mannen. Den 30-åriga mannen hade även vid gripandet sår som tydde på att han varit i handgemäng.

Domen kan överklagas, då senast den 10 mars 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Enköping

Mer i ämnet