Foto: SVT

Rättegång mot ”giftdoktoranden”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag, startade rättegången mot den doktorand som misstänks ha stulit gift från Uppsala universitet och varit inblandad i utpressningsförsök av en tjeckisk minister.

Historien rullades upp då svenska polisen kontaktas av FBI. Den amerikanska polismyndigheten hade frågor som gällde affärer av dödliga gifter på en krypterad del av internet. En doktorand vid Biomedicinskt centrum i Uppsala knöts sedan till flera brott, enligt polisen. Han ska enligt åklagaren bland annat ha skickat dödligt ricin till Tjeckien som en del i en utpressningshärva av en minister.

– Det är en person som jobbat i Sverige i ett par år och enligt vad som kommit fram i utredningen har han haft ett fungerande socialt liv och vänner och bekanta som inte haft en aning om vad jag påstår att han håller på med, sade kammaråklagare Henrik Söderman tidigare till SVT Nyheter Uppsala.

Tillslaget mot doktoranden

LÄS MER: FBI-utredare i tillslag mot doktoranden

I dag, torsdag, inleddes rättegången vid Uppsala tingsrätt och huvudförhandlingen beräknas pågå under fem dagar. Mannen har hela tiden nekat till brott.

– Det här åtalet bygger på ett påstående om att han sålt gifter och droger på nätet och han förnekar att han skulle ha gjort det, säger Bengt-Göran Hugoson, mannens försvarsadvokat.

Väldokumenterat

Under förmiddagen gjorde kammaråklagaren Henrik Söderman sin sakframställan. En stor del av bevisningen läggs på de övervakningsfilmer och den brottsprovokation som polisen gjort. Man tycker sig ha hela förloppet dokumenterat, från beställning till förpackande och postning av gifter från BMC.

– Med den bevisning vi har är vi skyldiga att väcka åtal, säger Henrik Söderman.

Försvaret kritiskt

Under eftermiddagen var det försvarets tur. Och det skulle handla mycket om vad som skrivits på darknet. Åklagarsidan har framfört vad de ser som köpares omdömen om försäljningar man anser doktoranden ligga bakom. Försvaret å sin sida menar att dessa omdömen inte är ett bevis på att försäljning har skett.

– Ingen säker bevisning, säger Bengt-Göran Hugoson.

Vidare, när det kommer till misstankarna om utpressning, har åklagare läst upp delar av vad man menar är utpressningsmejl skickade till den tjeckiske ministern från doktoranden.

Nästa rättegångsdag hålls på måndag kl 09.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet