Bertil Kinnunen (S) menar att digitalisering hjälper till att effektivisera vården. Foto: SVT

Region Uppsala storsatsar på digital vård

Uppdaterad
Publicerad

Läkarbesök via videosamtal kan bli verklighet nästa år i Uppsala län. På tisdagen presenterade Region Uppsala en storsatsning på digitalisering av vården.

Kraven på vården växer i takt med att allt fler sjukdomar går att bota. För att effektivisera och få resurserna att räcka till mer, vill därför Region Uppsala (det som tidigare hette landstinget) satsa stort på att digitalisera delar av vården.

– Det är klart att det ger oss nya åtaganden och då måste vi hitta smartare sätt att få resurserna att räcka till. Då är digitalisering ett viktigt steg på vägen, säger regionråd Bertil Kinnunen (S).

Fler digitala tjänster

Det hela ska genomföras med hjälp av ett tiopunktsprogram under de närmaste två åren. Patienter kan registrera sig för att till exempel få digitala kallelser istället för ett brev hem på posten. Man ska också slippa ringa för att förnya ett recept eller ändra tid hos läkaren. Sådana saker ska istället kunna göras via internet.

– All remissinformation ska finnas där så att man kan följa remissen. Är den skickad? Vart är den skickad? När får jag tid? Det här gör att man är med i vårdkedjan på ett annat sätt. Det kan skapas en större delaktighet, menar Bertil Kinnunen (S).

Ingen fara för datorovana

Patienter har sedan flera år tillbaka kunnat läsa sin journal på nätet, dock inte inom psykiatrin. Men nu kommer även de journalerna att bli tillgängliga digitalt för patienterna.

Läkarbesök kommer till viss del att kunna utföras via videosamtal. När man kommer till en mottagning ska man kunna registrera sig själv på en dator. De patienter som inte har någon större datorvana behöver inte oroa sig. Även för dem kan digitaliseringen vara till fördel.

– För dem ges det mer tid och utrymme för råd och stöd och hjälp av den personal på plats, säger Bertil Kinnunen (S).

Beslut om digitaliseringen ska tas av regionstyrelsen i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.