Rekordlugnt firande

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsfirandet har gått mycket lugnt till hittills, uppger Uppsalapolisen vid 14-tiden.

– Jag kan inte minnas när vi hade ett så här lugnt valborg så här långt. Vi har ännu inte behövt omhänderta någon berusad person och det är tomt i våra arrester, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Fortfarande lugnt

Enligt länsvaktahavande polisbefäl så hade polisen omhändertagit 14 personer för tillnyktring vid 17-tiden i dag. Av dessa var ingen under 18år.

Valborg i Uppsala 2014

Inga anmälningar

Däremot har polisen inte fått in några anmälningar om våldsbrott relaterade till valborgsfirandet, varken i går eller i dag.

– Det viktiga är att det här kan genomföras utan allvarliga våldsbrott. Det är det vi koncentrerar oss på under dagen och kvällen. Och så vill vi inte att någon ska ligga utslagen i något buskage, säger Christer Nordström.

Hur arbetar polisen under dagen?

– Vi har ungefär 100 poliser i tjänst som kommer att vara ute. Vi samarbetar med nationerna, socialtjänst och olika arrangörer. Det handlar om synlighet. Vi har mycket kontroller när det gäller alkoholen. Inom förbudszonen får man inte dricka så där har vi hällt ut en del alkohol.

Vid 14-tiden hade omkring 20.000 personer samlats i Ekonomikumparken och en stor ström av människor var på väg dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2014

Mer i ämnet