John Nejdebring får ta sig till Ängelholm på annat sätt. Foto: svt

Resenär: Hjärtat har gått i 130 hela dagen

Uppdaterad
Publicerad

En handfull SAS-avgångar ställs in på fredagskvällen. På Arlanda är vissa resenärer oroliga, andra har fått glädjande besked. – Vi hinner med sista planet och är så lättade, säger Helga Gudmunsdotter, på väg till Vietnam.

4.000 resenärer drabbas av inställda flyg under fredagen, när runt 300 SAS-piloter går ut i strejk med omedelbar verkan.

– Vi ska resa ner till Malmö för att åka vidare och blev jätteoroliga i går när vi hörde om strejken. Nu har hjärtat gått i 130 hela dagen, säger Helga Gudmunsdotter till SVT:s reporter på Arlanda.

Pilotstrejk

Tillsammans med Jakob Attehed från Märsta har hon precis fått veta att de fått byta avgång och kan ta det allra sista planet för dagen till Kastrup.

– Det hade blivit att ta bilen ner annars och parkera den där. Det är väldigt skönt att slippa sitta i en bil i sex timmar, säger Jakob Attehed och drar en lättnadens suck.

”Tjejen framför skulle till student”

En resenär som ångrar att han inte har hållit sig mer uppdaterad om läget är John Nejdebring. Nu står han i avgångshallen. Flyget till Ängelholm är inställt, plan b är ett nattåg. Strejkbeskedet kom när alla redan gått ombord på planet, det var bara att gå av.

– Jag skulle till Skåneland. Men det var mer synd om tjejen som satt framför mig, hon började gråta. Hon skulle till sin student ikväll, så det var trist, säger han.

Har du fått någon information?

– Den har varit ganska obefintlig. Jag har appen i telefonen, man hade kunnat bli förvarnad innan man kom till flygplatsen.

Hem till Linköping i värsta fall

Vid utrikesterminalen sitter Pär Ivarsson på en bagagevagn. Han är besviken över att långresan till Buenos Aires ser ut att bli mycket komplicerad.

– Det går bara en flight om dagen från Frankfurt så jag är väl fast här i ett dygn till minst. Hade tänkt åka vidare sen så det är ytterligare en biljett som förstörs. Det är inte kul.

Han har köpt resan av Lufthansa men det är SAS som är operatör.

– Någon info har man inte fått. Antar att det kanske går att boka om med något annat bolag. I värsta fall får jag åka hem, ta tåget till Linköping. Det ska regna så det går ju inte ens att klippa gräset i morgon.

Vad tänker du om strejken?

– Det är inte så konstigt. De har väl gått rätt hårt åt SAS-anställdas löner så det var väl bara en tidsfråga. Frågan är om SAS överlever det här, annars är vi förlorare allihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk

Mer i ämnet