Klass-1 varning för halt väglag. Foto: TT

SHMI varnar för blixthalka

Publicerad

SMHI går ut med en klass 1 varning för ishalka under onsdagen. På vissa håll runt om i länet kan det komma underkylt regn som gör att vägbanorna blir väldigt hala.

Klass 1 varningen utfärdas för Uppsala län och under eftermiddagen finns det risk för att det blir halt på vägarna. Enligt SVT väders meterolog, Nils Holmqvist är regnet är en smula försenast men säger trots det att man bör ta det försiktigt på vägarna.

– Man får vara på sin vakt, det är mildare luft på väg men eftersom det har varit lite kallare så finns det risk för underkylt regn i övergången innan det blir mildare. Det kan falla regn på kalla vägar och det kan även bli underkylt regn.

Eftermiddagen

Det är under eftermiddagen som risken för plötslig halka kommer att vara som störst.

– Varningen gäller framförallt under eftermiddagen och just nu under morgonen är det inte så jättestor fara för halka i Uppsala län.

Fakta plötslig ishalka

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka: Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.