17 personbilar var inblandade i olyckan. Foto: SVT

Masskrock på E4: ”Kaos på platsen”

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem personer skadades i en masskrock på E4 norr om Uppsala under torsdagen.

– Den preliminära rapporten från olycksplatsen är att totalt 17 fordon var inblandade i krocken i norrgående körriktning, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen vid 15-tiden.

Trafikolyckan inträffade vid klockan 10 på E4 i höjd med Vattholma. Enligt räddningstjänsten var det lugnt på platsen när man först kom dit. En personbil for i diket vid avfarten, men föraren ska inte ha skadats allvarligt.

Men kort därefter följde vad som bara kan beskrivas som en masskrock.

Normal trafik

Runt 15.30 var allt arbete på de båda olycksplatserna helt uppklarat och trafiken återgick till det normala.

– Det var initialt en del köbildning, men nu borde det vara ganska friktionsfritt och trafiken ska flyta på som normalt, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour.

17 fordon inblandade

Vid 15-tiden uppgav Uppsalapolisen presstalesperson Christer Nordström att det preliminära antalet bilar som var inblandade i olyckan i det norrgående körfältet utanför Vattholma var sjutton stycken.

– Den preliminära rapporten från olycksplatsen är att totalt 17 fordon var inblandade i krocken i norrgående körriktning. Men olyckan ser mycket värre ut än vad den var eftersom många förare har valt att väja och kört in till kanten.

Vet ni vad som har orsakat olyckan?

– Det vi kan konstatera är många har haft för hög hastighet i vinterväglaget, men än så länge vet vi inte helt säkert vad som ligger bakom olyckan. Vi kommer att hålla förhör med en del av förarna under eftermiddagen, men än så länge finns det ingen misstänkt för något brott, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

”Kaotiskt på platsen”

Det var bitvis rörigt på olycksplatsen och ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral beskrev olycksplatsen som kaotiskt. Fyra personer fördes med lindriga skador till Akademiska sjukhuset för vård.

– Det är kaotiskt på platsen. Uppemot ett 30-tal bilar och lastbilar är inblandade. Vi har hittills hittat fem personer som är skadade, sade Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Fyra av de skadade fördes till sjukhus med lindriga skador.

– Sedan kommer det successivt att komma fler personer som har varit inblandade i olyckan till sjukhuset för bedömning, men där kan vi inte uttala oss om hur många de är eller vad de har för skador, säger presschef Elisabeth Tysk på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vägen stängdes av i norrgående riktning mellan Storvreta och Björklinge, men är nu åter öppen.

– Det är vinterväglag så det är anmärkningsvärt att så många bilar är inblandade med tanke med väderleken, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Två seriekrockar inträffade på E4:an, den ena i höjd med Vattholma och den andra i höjd med Månkarbo. Foto: SVT

– Det var väldigt många bilar som stod tätt i en dragspelsformation. Det såg väldigt otäckt ut, säger Erik Dahlkvist, som kom åkande mot Vattholma strax efter olyckan.

Han reagerade också på den extrema halkan.

– Det var oväntat halt. Jag har dubbdäck, men jag kände ändå att det släppte. Det var lite läskigt, säger han.

Ytterligare olyckor

En och en halv timme efter den första krocken inträffade en masskrock till. Denna gång var det sex personbilar och en timmerbil som var inblandade i en krock på E4 i höjd med Månkarbo, i södergående riktning. Vägen stängdes av i södergående riktning mellan Månkarbo och Tierp.

Det finns inga uppgifter om skadade vid olyckan vid Månkarbo.

Ytterligare en olycka larmades till räddningstjänsten vid 10.15-tiden. Två personbilar ska ha kolliderat i rondellen under E4 där väg 55 och väg 288 korsar.

Det har också inträffat två olyckor på E18, som har spärrats av i norrgående riktning vid Danderyd.

Erik Dahlkvist fick stå i kö i två timmar efter masskrocken vid Vattholma. Han berömmer polisen för insatsen men är kritisk till att nyfikna åskådare gjorde det besvärligt för räddningsfordonen att komma fram. Foto: Foto: Erik Dahlkvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.