Foto: Anders Iggström

Skogarna fulla av svamp

Uppdaterad
Publicerad

Skogarna i Uppland är för tillfället fyllda med svamp efter den regniga sommaren. Och det är flera länsbor som tagit del av skogsguldet.

En av dem som tagit del av den tidiga svampexplosionen är Anders Iggström, 41, från Enköping. I tisdags när han var ute och plockade svamp stötte han på sitt livs svampfynd.

– Det var det sjukaste jag har varit med om. Jag har plockat svamp i många år, men aldrig varit med om något liknande. På ett ställe hittade jag tio kilo kantareller på fem kvadratmeter(!), säger Anders Iggström.

Fyndet var inte någon enskild lyckträff.

”Helt galet”

– Hela skogen är full! Det är så mycket så att man får korgarna fulla innan man kommer fram till sina vanliga svampställen – helt galet, säger Anders Iggström.

Vad gör du av all svamp?

– Fryser in, syltar och ger bort. Det är så mycket så jag kan inte ta hand om allt själv.

Blir det fler svampplockarturer?

– Ja, i den mån jag hinner, med jobb och ett litet barn hemma. Men, jo, det blir det, säger han.

Var Anders Iggströms svampställen är dock en väl förborgad hemlighet.

Ditt bästa tips på var man hittar svamp?

– I skogen, säger han och skrattar.

14 centimeter

Det är inte bara mängder av svamp i Upplandsskogarna – årets svampsäsong bjuder också på en hel del bjässar.

I Vittingeskogarna hittade väninnorna Inger Söderberg Pihl och Bodil Ekstam ett riktigt praktexemplar. En nästan 15 centimeter lång kantarell.

– Vi trodde knappt att det var kantareller när vi plockade upp dem ur mossan. Trots att vi har plockat svamp hela livet har vi aldrig sett något liknande, säger Bodil Ekstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.