Skutskärskronan ska resas igen

Uppdaterad
Publicerad

Den gigantiska luciakrona som prydde Skutskär varje jul fram till 1999 ska nu renoveras. Älvkarleby kommun har beslutat att ge kronan till en nystartad förening som ska rusta upp den.

I november berättade SVT Nyheter Uppsala om att privatpersoner i Skutskär startat ett upprop i sociala medier för att få sätta upp ortens världsunika luciakrona igen. Efter det har det startats en förening – som nu får kronan av kommunen.

”Mitt tack går till folket”

– Det känns fantastiskt. Vi har fått otroligt mycket beröm för det jobb vi har lagt ner på det här, men jag kan säga att det inte vore möjligt utan allmänhetens stöd. Mitt tack går till folket, säger Fredrik Wassberg, som drog igång uppropet tillsammans med Agneta Hockman.

Tanken är nu att åter bräcka världsrekordet.

– Som en kille sa till mig ”Se till att göra den en centimeter större, så att den kan registreras i Guinness rekordbok igen”, skrattar Wassberg.

Satsar mot nästa lucia

Exakt var kronan ska stå eller när den åter ska sättas upp är inte helt klart ännu. Men det finns önskemål om ett visst datum.

– Det skulle vara himla roligt att få ha en invigning på lucia nästa år och om alla vi som tillsammans kämpat för det här kunde samlas då. Om allmänheten fick fira in den och känna oss stolta över att vara på kartan igen.

Den här lucia då? Ja, föreningen kommer ha en öppen fika i centrum på söndag, för den nyfikne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.