En rad bilbränder inträffade runtom i Uppsala under lördagskvällen och natten. Foto: Utryckning uppsala

Stenkastning gjorde att insats vid dödsbrand fördröjdes

Uppdaterad
Publicerad

En man avled till följd av en lägenhetsbrand i Valsätra, i södra Uppsala, under natten mot lördag. Oroligheter med stenkastning och bränder i Gottsunda, inte långt därifrån, gjorde att räddningsinsatsen fördröjdes, rapporterar UNT.

Det var under fredagskvällen som ett ungdomsgäng, på cirka 50 personer, bland annat ägnade sig åt stenkastning mot polis i området Gottsunda. Dessutom kom rapporter om flera anlagda bränder och att en molotovcoctail kastats mot en buss.

Samma natt började det brinna i en lägenhet på Bandstolsvägen, inte långt ifrån oroligheterna. Händelserna hade ingen koppling till varandra, vilket polisen kunde konstatera i ett tidigt skede. En man som befann sig inne i lägenheten avled senare på Akademiska sjukhuset.

Oroligheter i Uppsala

”Har blivit viss fördröjning”

Men nu utreds händelsen av polis som ska ta reda på hur oroligheterna i Gottsunda påverkade insatsen vid lägenhetsbranden. Uppsala Nya Tidning rapporterar på sin nyhetssajt att polisen blev tvungna att säkra räddningstjänstens väg mot Bandstolsvägen på grund av oroligheterna.

Om stenkastningen från ungdomsgänget kan ha påverkat utgången i lägenhetsbranden är för tidigt att säga, enligt räddningstjänst och polis.

– Det har blivit en viss fördröjning, men vi vet inte hur lång. I nuläget går det inte att svara på om mannens liv gått att rädda. Vi får avvakta den rättsmedicinska undersökningen, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till UNT.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet