Ingrodd smuts och svartmögel – 900 barn äter maten som tillagas. Foto: Heby kommun

Oro för smittorisk i skolbarnens kök

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 900 barn i skol- och förskoleåldern äter den mat som tillagas i Heby Centralkök. Efter livsmedelsinspektörernas besök finns oro för både skadedjur och smittorisk – och det är inte första gången man hittar brister i köket.

För två veckor sedan, den 16 november, kikade Heby kommuns livsmedelsinspektör in i Heby Centralkök. Och det var ingen glädjande syn som mötte inspektören.

På golvet i kökets soprum fanns ingrodd smuts. Och så såg det även ut när inspektören besökte köket i somras – och i våras.

I underrättelsen, som har skickats till kommunens Kostenhet, konstateras att ”orena utrymmen kan locka till sig skadedjur” och ”kan öka kontaminationsrisken”.

Smutsen på golvet i soprummet är ingrodd. Foto: Heby kommun

900 elever får mat från köket

Skolköket i Heby levererar mat till sammanlagt 900 förskole- och skolbarn i kommunen. Utöver de två matsalar som eleverna vid Heby skola äter i, levereras även mat till två skolor och fyra förskolor varje dag.

Vid besöket den 16 november hittades också svartmögel i taket ovanför skolkökets diskmaskin. Även här trycker inspektören på risken att mat kan kontamineras.

Svartmögel upptäcktes ovanför skolkökets diskmaskin. Foto: Heby kommun

Kostenheten har fram till den 8 december på sig att yttra sig eller klargöra hur man tänker komma till bukt med smutsen och möglet, innan kommunens miljöenhet fattar beslut.

De åtgärder man kan komma att ställa krav om handlar bland annat om att det ska finnas rutiner för städning, och att dessa rutiner hålls.

”Inte skötts som det ska”

– Jag har för länge sen beställt rengöring av soprummen från Heby fastighter, och har fått svar att det ska avhjälpas nu. Det har inte skötts som det ska men nu finns det rutiner, var trettonde dag ska det rengöras och de ska se till att rutinerna efterföljs, säger Anneli Englén som är enhetschef på kostenheten för Söder och Tärnsjö.

– Och imorgon ska jag och min chef gå igenom hur vi ska få bukt med svartmögeltillväxten i diskutrymmet. Det är vid utsuget från stora diskmaskinen som det finns tillväxt, alltså inte inne i köket.

Har du varit medveten om svartmöglet i taket?

– Jag har inte varit medveten om svartmöglet i taket förrän livsmedelsinspektören kom, säger Anneli Englén.

Centralköket får chans att yttra sig om smutsen. Foto: Heby kommun

”Ingen risk för barnen”

Du ser inte det som ett problem, att exempelvis personalen inte uppmärksammat dig på det?

– Jo om de nu har sett det så, men jag har inte hört något så de skulle ha sagt om de hade sett det.

Har det funnits någon risk att barnens mat skulle kunna kontamineras på grund av det här med smutsen och möglet?

– Absolut inte, det bedömer jag inte. Jag tycker vi har det här under kontroll, säger Anneli Englén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.