”Tendentiös journalistik”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) efter Uppdrag granskning.

Efter att nu sett programmet, vad är din kommentar?

Jag tycker att det är snedvridet. Jag tycker att programmet är hårdvinklat och är snudd på oprofessionellt, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Bråket om korvmojjen

Hur menar du?

– Bland annat tycker jag att flygbilderna som visas, där Mojjen ligger bredvid det stora kommunhuset, sätter en onödig ton. Hela dramaturgin och uppbyggnaden av programmet Uppdrag granskning tycker jag är tendentiöst, och då menar jag inte enbart gårdagens avsnitt utan hela programidén, säger Klas Bergström (M).

Men ligger inte Mojjen där den ligger?

Jo, men hela tanken med programmet är att ge tittaren en känsla som består. En känsla av att kommunen gjort fel. Det är snedvriden journalistik. Jag anser att journalistik bör utgå från ståndpunkten att visa en nyanserad bild, säger han.

Hävdar du att avsnittet inte är trovärdigt?

Nej, jag tycker inte det är trovärdigt, säger han.

Men oavsett bildval eller dramaturgi, vad säger du om sakfrågan?

– Tyvärr kan jag inte garantera att Mojjens ägare Staffan Vikström har blivit helt korrekt bemött genom alla turer som varit. Även kommunanställda är mänskliga. Men med det sagt så är inte det en ursäkt. Alla kommuninvånare ska bli behandlad lika, oavsett om de är jobbiga eller inte, säger Klas Bergström (M).

Du valde att gå ut och kommentera på Facebook direkt efter programmet. Varför?

–  Jag tycker att det är viktigt att kommunen får ut sin bild av det hela. En bild som jag menar inte gick fram i programmet, säger han.

Du var även på Facebook ganska hård i din kritik av avsnittet. Varför?

Det är ingen hemlighet att jag är en kritiker av Uppdrag granskning. Sen anser jag att det är viktig att man som politiker har kontakt med invånarna och är tillgänglig för frågor, säger Klas bergström (M).

Är det verkligen rätt att lägga fokus på programmets utformning, snarare än sakfrågorna? Och vad sänder det för signaler?

– Jag tycker absolut det är viktigt att man som politiker ska kunna kritisera media också. Det är inte bara politiken som ska granskas, även media, säger han.

Signaler?

– Jag förstår att det kan finnas en risk att sakfrågan åsidosätts om fokus hamnar någon annanstans. Det är jag medveten om. Men som jagt sagt tidigare så anser jag att kommunen inte gjort något fel i sakfrågan rörande Mojjen. Sen får man inte glömma att det i detta fall inte är en sakfråga, utan flertalet. Sen personbehandlingen och ordval i kommunikationen en annan fråga, säger han.

Kommunens agerande efter programmet – är det kopplat till mediekonsulter? Ni valde ju bland annat att lägga ut ett meddelande på er hemsida?

Inget jag vet något om faktiskt. Jag har i alla fall inte tagit hjälp av konsulter, säger han.

Reaktionerna lät ju inte vänta på sig efter programmet. Hur ser du på det?

Programmet visar ju inte direkt en fördelaktig bild av kommunen. Och det är förståeligt att kommuninvånarna reagerar. Tyvärr har många kommentarer varit ganska hätska. Det är en av anledningarna till att jag bland annat valde att gå ut och bemöta kritiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråket om korvmojjen

Mer i ämnet