Foto: TT/SVT

Terrormisstänkte 33-åringen släpps

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man från Håbo kommun, som misstänks för förberedelse till terroristbrott har släppts. Misstankarna mot 33-åringen är inte avskrivna, men har försvagats.

Advokaten Leif Silbersky meddelar att han släppts.

– Det är självklart en glädje, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

– Jag har själv deltagit i aktiviteter med Säkerhetspolisen under dagen och efter dessa aktiviteter, där min huvudman har fått lämna vissa förklaringar, har man kommit fram till att det inte finns anledning till att han ska hållas frihetsberövad, säger han till Expressen.

Säpo bekräftar

Även Säkerhetspolisen bekräftar att mannen är släppt.

– Säkerhetspolisens utredningsåtgärder har lett fram till att åklagaren har gjort bedömningen att det inte längre finns skäl att hålla den här mannen häktad, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, till TT.

Under torsdagen hölls häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Vid lunchtid häktades 33-åringen med restriktioner, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det är den lägre misstankegraden.

Misstankarna består

Enligt Leif Silbersky nekade hans klient till brott och menade på att han inte var våldsbenägen. Strax efter 16.30-tiden hävdes häktningen, enligt Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst.

– Misstankarna är inte avskrivna, men de har försvagats efter utredningsåtgärder, säger hon till TT.

Leif Silbersky säger till SVT Nyheter Uppsala att det var helt korrekt att släppa mannen utifrån det som har skett i dag.

– Det kan självklart inte finnas några kvalificerade misstankar kvar. Då hade man inte satt honom på fri fot. Han häktades ju så sent som i går, säger Leif Silbersky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.