Foto: Svenska kyrkan pressbild/SVT

Svenska kyrkans toppchefer tas ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Lyxresor och vårdslöshet med medlemspengar leder till konsekvenser för cheferna som arbetar för Svenska kyrkan i utlandet. I väntan på att en genomlysning av kyrkan ska utföras så tas cheferna ur tjänst med omedelbar verkan.

Svenska kyrkans generalsekreterare har i dag beslutat att genomföra en extern och oberoende genomlysning efter flera avslöjanden i media som handlar om hur toppchefer åkt på lyxsemester för kyrkans pengar.

– Det har framkommit uppgifter som vi inte tidigare haft kännedom om, och som vi tar på största allvar. Därför har jag idag beslutat att genomföra en extern oberoende genomlysning av resor och representation inom Svenska kyrkan i utlandet, säger generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

Ser över riktlinjerna

Genomlysningen innefattar att se över hur riktlinjerna för resor och representation har efterlevts i verksamheten och den ska genomföras under juni månad.

– Vi måste säkerställa att verksamheten i alla stycken lever upp till de högt ställda förväntningar som både jag, alla medlemmar och svenskar i utlandet har och därför genomför jag nu denna genomlysning, säger generalsekreteraren.

Tas ur tjänst omedelbart

Två chefer har tagits ur tjänst under perioden som genomlysningen utförs. Det gäller Anders Bergkvist, chef för svenska kyrkans utlandsverksamhet och regionchef Stefan Bergmark, som är operativt ansvarig för delar av utlandsverksamheten.

– Vi ska nu gå till botten med det som har framkommit för att avgöra om, och i så fall vilka, ytterligare åtgärder som måste vidtas, säger Helén Ottosson Lovén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.