• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Madléne var i förtältet till sin husvagn på Siggefora camping när hon träffades av en gran som fälldes. Foto: Privat/TT

Trädfällare åtalas för olycka på camping

Uppdaterad
Publicerad

Två ryggkotor krossades och Madléne blev förlamad från bröstet och nedåt när hon fick den 20 meter höga granen över sig. Nu åtalas tre personer efter att trädet som fälldes föll ner över en camping – och skadade Madléne svårt.

Det var i juli förra året som ett träd fälldes över ett förtält till en husvagn på Siggefora camping i Uppsala kommun. I tältet fanns Hebybon Madléne.

– Jag tänkte att jag skulle gå ner och bada. Sedan minns jag ingenting mer, har hon tidigare berättat för SVT Nyheter Uppsala.

Olyckan på Siggefora camping

LÄS MER: ”Jag skulle bada, sen minns jag inte mer”

Har drabbat hela familjen

Två ryggkotor krossades och Madléne blev förlamad från bröstet och nedåt när hon fick den 20 meter höga granen över sig. Sedan den dagen är livet för alltid förändrat.

– Jag har ingen känsel nedanför brösten. Jag har mina armar och huvud, men annars så har jag ju ingen känsel över huvud taget, säger Madléne.

– Det är ju inte bara mig det har drabbat. Det drabbar hela min familj – mina föräldrar, mina barn och min man.

”Jag kan inte gå vare sig de döms eller inte”

I dag fortsätter Madléne med den rehabilitering som ska ta henne tillbaka till en ny vardag.

Det har redan gått ett år sedan olyckan. Vad skulle en dom innebära, skulle det kännas som ett avslut?

– Ett avslut blir det ju inte oavsett om det blir en dom. Jag kan ju inte gå för det.

”Frågan är vem som är formellt ansvarig”

Madlénes advokat har följt henne sedan olyckan och kommer att företräda henne under rättegången, som sker till hösten.

– Hon är svårt skadad, men hon har en enorm livsvilja och en vilja att återgå till ett så normalt liv som man kan med de omfattande skador hon har, säger advokat Magnus Isaksson.

Hur ser du på möjligheterna att få ansvariga personer fällda?

– Det känns, när man läser förundersökningen, som att man är tämligen överens. Frågan är bara vem som är formellt ansvarig och där lägger vi inte någon större energi på att peka ut någon. Det hjälper inte Madléne.

Företaget bröt mot säkerhetsreglerna

Arbetsmiljöverkets utredning av händelsen visar att företaget inte följt de säkerhetsföreskrifter som finns vid trädavverkning.

Nu åtalas firman, samt de som jobbade med skogsavverkningen, för grovt arbetsmiljöbrott respektive grovt vållande till kroppsskada. Bolaget åläggs en företagsbot på 800.000 kronor.

Arbetsledaren och skogsarbetaren erkänner gärningen, men vd:n för bolaget förnekar brott och bestrider yrkandet om att bolaget ska åläggas företagsbot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckan på Siggefora camping

Mer i ämnet