Foto: SVT

Filmen från ”Facebookvåldtäkten” visas i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls den tredje rättegångsdagen kring den misstänkta våldtäkten som ska ha livesänts på Facebook i januari. På dagens agenda stod en visning av den efterfrågade film som ska visa händelseförloppet.

Det var tänkt att tisdagens förhandlingar vid Uppsala tingsrätt skulle avsluta rättegången kring det uppmärksammade fallet. Men rättegången kan nu komma att förlängas efter att åklagarsidan, mitt under den pågående rättegången, fått tillgång till den film som sändes på sociala medier och som ska skildra den misstänkta våldtäkten.

– Det ser ut att bli en dag till, men om det blir en heldag återstår att se, säger kammaråklagare Pontus Melander.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Läs mer: Polisen har film från ”Facebookvåldtäkten”

3 timmar material

Efter att enbart ha haft tillgång till sekvenser av sändningen, som överlämnats av vittnen, begärde åklagaren internationell rättshjälp från USA, för att få ut det fullständiga videomaterialet från Facebook. Och förra veckan fick man till slut ut materialet.

– Vi har fått in nästan 3 timmar filmmaterial som vi har gått igenom. Det ger en betydligt bättre översikt om vad som har hänt både före, under och efter livesändningen. Sammantaget menar jag att det ger en bild som styrker mitt åtal, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Vilka är med på filmen?

– Dels folk som vi inte vet vilka de är, men sen är de som är inblandade. De tre som står åtalade och målsägaren.

Visar filmen det övergrepp som ni blev larmade om?

– Filmen visar vad som händer och vad som sägs både före och efter de korta filmsekvenser som visar det övergrepp som är omtalat som en del av det här åtalet, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Kammaråklagaren hävdar också att filmen tydligt visar att målsägaren befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Från försvarets sida menar man att det nya filmmaterialet inte påverkar målet i någon större utsträckning.

Läs mer: ”Filmen påverkar inte”

Personer ringde in

Tre män i 20-årsåldern som står åtalade för den misstänkta våldtäkten mot en kvinna i 30-årsåldern i Uppsala i slutet av januari. Händelsen kom till polisens kännedom då privatpersoner som sett livesändningen slog larm. Den slutna Facebookgruppen ska ha vid tillfället ha haft tiotusentals medlemmar, och ett hundratal personer ska ha sett sändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet