Janet Callmyr valde att inte göra något test under sina graviditeter, men säger att hon övervägde det när hon väntade sitt första barn. Foto: SVT

”Tror inte att man vill veta”

Uppdaterad
Publicerad

Nyblivna trebarnsmamman Janet Callmyr i Uppsala valde att inte göra fosterdiagnostest för att se om hennes blivande barn hade kromosomavvikelser.

Inifrån sovrummet hemma hos familjen Callmyr hörs ljudet av Bamse från tv:n och i sängen sitter tvååriga Hilma som hänfört följer vilka äventyr den bruna björnen ska hitta på. Hon är hängig och hemma från förskolan tillsammans med sin mamma Janet och sin fem veckor gamla syster. Hilma kallar sin lillasyster Asta för ”köttbullen” eftersom minstingen kallades så när hon låg i magen.

Läs mer: Så funkar det nya skonsammare testet

Valde att inte testas

För de två yngsta i familjen Callmyr var det inte aktuellt att deras mamma skulle göra test för att se om de hade kromosomavvikelser. Lite annorlunda var det när storebrodern Edvin, första barnet, låg i magen. Då funderade Janet Callmyr på att eventuellt göra ett KUB-test för att se om det fanns risk för kromosomavvikelser.

– Hade det varit kostnadsfritt så hade vi förmodligen gjort det, tror jag, för att man var så orolig för allting då när det var första gången. Men vi resonerade till sist så att om det visade någonting skulle vi inte välja bort barnet så därför gjorde vi inget test.

”Vill inte veta”

Hon och barnens pappa landade alltså i att de inte ville göra något test för att se om det fanns kromosomavvikelser och för de andra barnen har det inte heller varit aktuellt. De tyckte inte att det spelade någon roll om deras barn troligen skulle få funktionsnedsättningar.

–Jag personligen tror inte att man vill veta, säger Janet Callmyr.

Nytt test på Akademiska

Nu i höst har Akademiska sjukhuset infört en ny typ av fosterdiagnostik (NIPT) för att kunna se om foster har kromosomavvikelser. Den nya metoden innebär att blodprov ersätter de mer riskfyllda fostervatten- och moderkaksproverna. Men första steget är som tidigare att göra ett kombinerat ultraljuds- och blodprovstest (KUB).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.