Knut Knutson och Uppsala auktionskammares vd Magnus Bexhed tittar närmare på Picassos verk ”Fillette au béret” i auktionshusets lokaler. Foto: TT

Nu säljs Picassos miljonmålningar

Uppdaterad
Publicerad

En unik händelse utspelade sig vid Uppsala auktionskammare på onsdagskvällen. Aldrig tidigare har fyra originalverk av Pablo Picasso auktionerats ut i Sverige, och ett av dem var särskilt eftertraktat.

De fyra originalverken av Pablo Picasso som auktionerades ut i Uppsala kommer från den privata samlingen ”The Neuman Collection”. En samling som tillhörde den svenske konstälskaren Bertil Neuman fram till hans död 2011.

Under oktober månad har Picasso-verken visats i London, Paris och New York, och nu senast i Uppsala och Stockholm. Och på onsdagskvällen ska de alltså säljas på Uppsala auktionskammare.

Det mest eftertraktade av de fyra verken var porträttet ”Filette au béret”. Tavlan, som föreställer en ung flicka i blå basker, hade ett utropspris på 12 till 18 miljoner kronor.

På onsdagskvällen auktioneras ”Filette au béret” ut. Foto: SVT

Så mycket gick tavlan för

Budgivning inleddes vid klockan 19.15 och avslutades vid 19.33. Slutbudet landade på 21,4 miljoner svenska kronor. Kvällens auktionsutropare Magnus Bexhed var mer än nöjd.

– Det är ett fantastiskt resultat, det är otroligt, säger Magnus Bexhed som inte kan avslöja några detaljer om köparen.

Tavlan är det dyraste han någonsin sålt, men han poängterar även att kvällen i stort var väldigt lyckad.

– Det var en mycket framgångsrik auktion, alla verk såldes och vi hade budgivare med från hela världen på telefon.

Vad betyder det här för Uppsala auktionskammare?

– Det visar att det går att sälja internationella objekt i Sverige, förutsatt att man gör sin hemläxa rätt. Vi har åkt runt och marknadsfört de här verken i flera länder och det gav resultat.

Bland några av de andra verken som gick under klubban fanns en annan tavla av Picasso, ”Nus”, som såldes för 8,6 miljoner kronor, och Marc Chagalls ”La Thora”, som gick för 4,8 miljoner. Fernand Léger och André Masson var två andra konstnärer vars verk såldes under kvällen.

”Ofattbart”

Knut Knutson, chefsintendent vid Uppsala auktionskammare, är stolt över att ha fått förtroendet att hålla i auktionen.

– Här får man verkligen vara ödmjuk. Det är fantastiskt att överhuvudtaget visa originalverk av Picasso i Uppsala. Att vi, som inte ens ligger i Stockholm, har fått förtroendet i konkurrens med en av världens största auktionsfirmor, Sotheby's i London, är helt ofattbart.

Picassos mest eftertraktade målning är 65 gånger 54 centimeter stor. Foto: SVT

Att skiljas från verken är bitterljuvt, konstaterar Knut Knutson.

– Tyvärr måste jag nästan säga att det här kröner min karriär. För jag har svårt att se att vi kommer att få in något större än det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.