Fyrisån svämmade över 2013. Foto: SVT

Uppsala prisas för sitt klimatarbete

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala är en av de tre bästa kommunerna i landet när det kommer till klimatanpassning i Sverige.

Svenska Miljöinstitutet IVL och Svensk Försäkring har kartlagt landets kommuner och deras arbete att jobba förebyggande när det kommer till skador som kan uppstå vid förändrat klimat.

Uppsala är tredje bäst i rankningen men även näst bäst i Sverige då det kommer till att hantera översvämningar och andra klimathot

– Det här är fint kvitto på vårt framgångsrika arbete att integrera klimatanpassningen i den ordinarie verksamheten. Exempelvis har vår miljöförvaltning ett framsynt tillsynsarbete. Som Sveriges fjärde största kommun har vi ett ansvar att gå före i det här arbetet, säger Maria Gardfjell, (MP) kommunalråd Uppsala kommun, i ett pressmeddelande.

Fyrisån i fokus vid arbetet

Då Fyrisån rinner genom staden har det främsta arbetet i kommunen handlat om hantering av översvämningar, skyfall och ökad nederbörd.

Men man har även fokuserat arbetet kring kombinationen av värmeböljor, förhöjd temperatur och fenomenet urban värme-ö, ett fenomen som ofta uppstår i storstadsområden på grund av mindre växtlighet, spillvärme från trafik, människor och ytor på byggnader som reflekterar solljus.

– Vi har tagit fram ett kvalificerat underlag om detta till den nya översiktsplanen. Men utredningen har också gjort avtryck på andra kommunala verksamheter. Exempelvis har miljöförvaltningen börjat väva in värmefrågan ur ett hälsoperspektiv för riskgrupper i sin tillsyn av äldreboenden, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg Uppsala kommun, i ett pressemeddelande.

– Vi har också uppmärksammat vikten av att se samband mellan anpassning och minskad klimatpåverkan. Ett bra klimatanpassningsarbete kan ge en attraktivare stad, bättre hälsa, lägre kostnader och lägre klimatpåverkan, säger Maria Gardfjell.

Fakta om undersökningen

Kartläggningen, som genomförs av IVL, Svenska miljöinstitutet, och Svensk försäkring, har genomförts genom en enkätundersökning som skickats ut till alla Sveriges kommuner.

Frågorna i undersökningen bygger på EU-kommissionens verktyg för klimatanpassning, the Adaptation Support Tool.

Resultaten från kartläggningen ligger också till grund för en jämförelse och rankning av kommunernas klimatanpassningsarbete där goda exempel lyfts fram.

Syftet med kommunrankingen är att få fler kommuner att arbeta strategiskt med klimatanpassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.