Uppsalakocken Eva Wilhelmsson känner sig väl förberedd inför deltagandet i mat-OS. Foto: SVT

Uppsalakock hoppas på vinst i kulinariska OS

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen inleddes mat-OS i den tyska staden Erfurt. Uppsalabon Eva Wilhelmsson är en av de fyra kockar som representerar Sverige i lunchklassen för storkök.

– Det känns jättebra, vi är väl förberedda och har allting under kontroll, säger Eva Wilhelmsson.

När SVT Uppsala når Eva Wilhelmsson har hon just inspekterat det kök som laget ska tävla i.

– Vi kommer möblera om lite för att det ska bli mer lättarbetat för oss, men vi får inte flytta på hur mycket som helst, säger hon.

Trerättersmeny med budget

Under tävlingen ska 20 lag tillaga och servera varsin trerättersmeny, som inte får kosta mer än fem euro per person. En panel av domare bedömer därefter smak, utförande, hygien samt hur laget jobbar tillsammans.

Det svenska laget har valt en meny som lyfter fram Sveriges typiska smaker. Till förrätt blir det skaldjurssoppa med tunnbröd, därefter tre olika varmrätter: Rapsgris med morötter, gulbeta och plommonsås, inkokt regnbågsfilé med skaldjurskorv och friterad strömming, samt en kantarellfylld raggmunk, örtkeso och lingon med älgört. Efterrätten består av äppelkaka med curd på havtorn.

Har tränat med turné

Inför OS har laget rest runt i Sverige och testat sin meny genom att gästspela på olika lunchrestauranger. En erfarenhet som Eva Wilhelmsson tycker var bra träning inför tävlingen.

– Jag har personligen lärt mig massor bara av att utsättas för många olika prövningar. Man har blivit lösningsorienterad. Jag känner mig väldigt trygg med att vi gjort det så många gånger, säger hon.

Har du någon bild av hur konkurrensen ser ut?

– Vi har beslutat oss för att inte tänka på det, utan jobba med det som är vårat. Man måste koncentrera sig på själv, så att man inte tappar fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.