Foto: TT

VD:ns egna ord om konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Dannemoras VD Ralf Nordén tar hårt på beslutet men är stolt över insatsen som de gjort de senaste åren.

Idag kom beskedet om att Dannemora Minerals ansöker om konkurs.

– Vi stannade produktionen i måndags för att vi hade osäkerhet i vår kassa. Vi behövde några dagar för att se hur vår kassa kommer utvecklas den närmaste tiden. Och de sista pusselbitarna föll igår eftermiddag, då vi fick svar från två kunder. Och efter deras besked om att de ville minska beställningarna från oss, så tog vi beslutet att vi inte klarade av neddragningarna, säger Ralf Nordén, VD för Dannemora Minerals.

Dannemoragruvan

Dannemora Minerals har genom åren har haft det tufft sedan invigningen 2012, och en orsak till att gruvan kunnat hållas vid liv har varit kundernas stöd.

– Våra kunder har varit fantastiska och verkligen stöttat oss. Det finns ett värde av Dannemoras produkter. Men även våra kunder och stålindustrin har sina bekymmer. De kan inte stötta oss hur länge som helst.

”De anställda är vemodiga”

Med underleverantör inräknat sysselsätter Dannemoragruvan runt 200 personer. Jobb som nu är hotade.

– De anställda är vemodiga och ledsna med tanke på hur de har slitit och vilket otroligt jobb de har gjort för hela organisationen. Man kan aldrig klandra verksamheten här, utan det är fallande järnmalmspriser och det är besvärligt i stålmarknaden. Det är omvärldsfaktorer som har knäckt oss.

Hoppet är inte dött

Även om Ralf Nordén inte vill spekulera om gruvans framtid, hoppas han att ett annat bolag ska vara intresserade av gruvan.

– Gruvans framtid nu är en förvaltarfråga, det måste de ta ställningen till. Men vill man ha en väldigt optimistisk syn så finns det internationella storbolag som är specialister på att plocka upp konkursbon och göra det till en bra affär för dem. Så det får man hoppas på.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemoragruvan

Mer i ämnet