Dannemora i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Dannemora Minerals har befunnit sig i rekonstruktion sedan i maj förra året och har nu ansökt om konkurs.

I måndags stoppades produktionen, med hänvisning till bolagets ansträngda likviditet.

Företaget har drygt hundra anställda och ungefär lika många entreprenörer. I ett pressmeddelande skriver ledningen för Dannemora att man gjort stora framsteg under de tio månader som rekonstruktionen pågått, men osäkerheten för bolagets framtid har påverkat försäljningen.

Dannemora i konkurs

Bolagets ekonomi klarar inte tillfälliga lageruppbyggnaden som det beräknas leda till, uppger ledningen.

Ansökan om konkurs har lämnats till Uppsala tingsrätt.

Krånglig nystart

Dannemora Mineral AB köpte gruvan och 2008 påbörjades förberedelser för att återuppta brytning av såväl järnmalm som andra mer värdefulla metaller. Den 13 juni 2012 invigdes gruvan. Men kort efter öppningen fick Dannemora Gruvor problem vad sina investerare om hundratals miljoner kronor.

Gruvan har dessutom stått inför konkurs tidigare.  Under sommaren 2014 stoppades produktionen och företaget ställede in betalningarna. Redan då hotades de anställdas jobb. Gruvan gick inte med vinst. Dannemora Mineral har varit under företagsrekonstruktion från mitten av 2014.

Dannemoragruvans historia

Dannemoragruvan har anor från Gustav Vasas tid. Den äldsta handlingen i vilken malmfyndigheten i Dannemorafältet nämns är i ett brev från 1941. 1545 bildade kungen ett bolag för att bryta gruvorna. Efter 1640 fick enskilda rätten att bearbeta fyndigheterna även om Kronan fortfarande var ägare. Med 1723 års gruvstadga befästes äganderätten till de gruvor som då var i drift. 1978 bildades det statliga SSAB som skulle driva järnmalmsgruvan i Dannemora för att effektivisera produktionen i gruvorna.  I februari 1987 offentliggjorde styrelsen i SSAB att Dannemora Gruvor skulle läggas ner, på grund av låg efterfrågan på järnmalm samt låga priser.

Dannemora Gruvor köpte gruvan och 2008 påbörjades förberedelser för att återuppta brytning av såväl järnmalm som andra mer värdefulla metaller. Den 13 juni 2012 invigdes gruvan av Carl XVI Gustaf.

Källa: Dannemoramineral.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemora i konkurs

Mer i ämnet