Foto: SVT

Över 200 jobb hotas

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 jobb hotas i samband med att gruvbolaget Dannemora Minerals ansöker om konkurs.

Under onsdagen tog Uppsala tingsrätt emot en konkursansökan från Dannemora Minerals.

– Jag tycker det är mycket beklagligt att vi inte kan fullfölja vårt arbete med tanke på organisationens höga kompetens, förmåga till ständiga förbättringar och kamratskap, kommenterade bolagets VD Ralf Nordén i ett pressmeddelande.

Dannemora i konkurs

Hundratals jobb hotas

Runt 125 personer är anställda inom bolaget och dotterbolaget som sköter driften av gruvan. Underentreprenörerna sysselsätter cirka 80 personer.

Bolaget befinner sig under rekonstruktion sedan sommaren 2014 – och i måndags stoppades produktionen helt. Orsaken var, enligt Ralf Nordén, vd på Dannemora Mineral Ab, att bolaget måste ha fullständig kontroll över kassan en tid framöver på grund av rekonstruktionsreglerna.

”Känner stolthet”

Bolagets styrelseordförande Lennart Falk, som grundade bolaget, berättar att Dannemoragruvan är operativt effektiv och levererar efterfrågade produkter, men att det inte räcker.

– Vi har utvecklat kostnadseffektiva lösningar på våra väldefinierade tekniska problem. Vi har dock inte i tid kunnat skaffa nödvändig finansiering för de nödvändiga investeringarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemora i konkurs

Mer i ämnet