Utredningsläget försvåras om en film inte existerar. Foto: TT

Film på övergreppet saknas fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare har inte fått tag på något material som visar den påstådda våldtäkten, som ska ha sänts live på Facebook i helgen. Och enligt vice chefsåklagaren försvåras utredningen, om en film inte skulle existera.

– Vi jobbar ju med de kanaler vi kan för att försöka hitta filmen, om den finns, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Under måndagen uppmanade polis och åklagare allmänheten att lämna in eventuellt filmmaterial till polisen. Det man eftersöker är det filmmaterial som sägs visa den misstänkta våldtäkten i Uppsala som direktsändes på Facebook – natten till söndag.

Och än så länge har varken polis eller åklagare fått in någon film som visar själva övergreppet.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

– Vi har inte någon film, och vad det beror på kan vara många olika saker. En anledning kan vara att det inte finns någon film. Vi vet ju inte än, vi kan inte uttala oss med någon säkerhet om det finns en film eller inte, men vi har inte tillgång till filmen än, säger Magnus Berggren till SVT Nyheter Uppsala.

Oklarheter kring eventuellt bevismaterial

Till tidningen Aftonbladet säger kammaråklagaren Pontus Melander.

– Tror du inte att både du och jag hade fått filmen om den hade funnits?

Under söndagen ska två livesändningar ha gjorts på Facebook. Det är oklart exakt vad sändningarna ska ha visat, och i vilken utsträckning – men åklagarens förhoppning är nu att det finns mer material än det som de har tillgång till idag.

– Vi jobbar ju med de kanaler vi kan för att försöka hitta filmen, om den finns, säger Magnus Berggren till SVT Nyheter Uppsala.

Skulle det vara så att filmen inte existerar, utesluter det dock inte att ett brott begåtts understryker Magnus Berggren. Det skulle däremot försämra bevisläget, konstaterar han.

– Ja, det gör det ju naturligtvis, så det man gör nu är ju försöka att identifiera personer som har sett den här live-streamingen och sen får de berätta om vad det är de har sett så att vi får en så klar bild som möjligt över vad som har inträffat.

Sändningarna under söndagen ska ha setts av hundratals personer.

Vittnesuppgifter

Är det de uppgifterna som gör att ni tror att det finns en film som skildrar själva övergreppet?

– Ja, många personer har sagt att de har sett saker och ting, och det har ju sänts via Facebook. Sen om det är en teknisk lösning så att det inte sparas ner någonstans det kan inte jag svara på. Summan av kardemumman är att det går inte att säga någonting säkert i dagsläget, om det finns en film eller inte.

Enligt uppgifter till SVT ska det även finnas sekvenser från andra sociala medier, något som Magnus Berggren bekräftar.

– Ja, vi har tillgång till visst material, men jag kommer inte gå in på vad det är för material eller vad det visar, säger han.

Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för våldtäkt, och ytterligare förhör ska hållas under tisdagen.

Läs mer: Åklagaren har bett Facebook om hjälp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet