127 bort från Rolls Royce

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra anställda har varslats om uppsägning från fabriken i Kristinehamn.

”På grund av förändringar i marknadssituationen, och ett behov av att effektivisera verksamheten och reducera kostnader, planerar man att reducera antalet anställda”, skriver Rolls-Royce i ett pressmeddelande idag.

Totalt är det 127 av anläggningens 342 anställda som berörs och de blev under tisdagen informerade.

rollsroycevarsel

– Våra kunder reagerar på en tuffare maritim marknad världen över, och vi måste säkra att vi förblir konkurrenskraftiga i framtiden, och har den rätta organisationen, säger Hans Johansson, platschef vid Rolls-Royce.

Varför är det så många tjänster som försvinner?

Det är en konsekvens av den genomlysning vi har gjort som berör de fyra huvudområden som vi har i Kristinehamn, säger Hans Johansson.

Vad har ni fått för reaktioner?

– En sammanfattande reaktion tycker jag nog är en nedstämdhet tillsammans med en oro, av förklarliga skäl.

Lars Andersson som är klubbordförande i IF Metall säger att man nu kommer starta förhandlingar kring nedskärningen.

Delar av produktionen från fabriken i Kristinehamn kommer att flyttas till Rolls-Royce finska fabrik i Karleby, andra delar till Raumo i Finland. All komponenttillverkning ska överföras till leverantörskedjan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

rollsroycevarsel

Mer i ämnet