Ingen anade stort varsel

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att 127 personer varslas från Rolls Royce fabrik i Kristinehamn. Och det var en dämpad stämning på fabriken idag.

– Det är en ganska låg stämning, det är inte mycket fokus på arbete idag. Det är många som står och pratar, vissa är arga, vissa är ledsna, många är sammanbitna, säger Morgan Wojcik som jobbar som ingenjör på Rolls Royce i Kristinehamn.

Blev ni förvånade när ni fick reda på varslet?

rollsroycevarsel

Att det var så stort var det väl ingen som förväntade sig, man förväntade sig något men inte i den här proportionen, säger Olle Faxälv, som är lokal ledamot i Sveriges Ingenjörer.

Varslet är det största i Kristinehamn på många år och ett hårt slag för kommunen. Nu hoppas man på stöd från både regionen och staten.

– Länsstyrelsen i form av staten skulle kunna hantera det här via exempelvis, ersättningsjobb. De kan hantera det via att man får hit pengar för att kunna utveckla näringslivet på något sätt. Från Region Värmland skulle man kunna få projektpengar till projekt som i framtiden skapar nya jobb, säger kommunchefen i Kristinehamn Anders Dahlén.

Fler företag på väg in

En styrgrupp i kommunen jobbar nu febrilt med att skapa arbetstillfällen, en grupp som startades när Akzo-Nobel varslade 90 personer i somras.

– Jag påstår att de som är varslade är kompetenta människor, jag tror att det finns möjlighet för dem att få jobb. En nackdel är att det inte är säkert att de jobben finns i Kristinehamn, säger Anders Dahlén.

Enligt Madelen Richardsson, näringslivsansvarig, är nyetableringar på gång.

– Vi jobbar med ett par etableringar som är spännande och som vi hoppas kunna ro i land, säger hon.

Är du orolig för att bli av med jobbet?

– Både ja och nej. Jag sitter i en familjesituation utan barn, visserligen med hus men jag kan tänka mig att flytta om det skulle vara så. För egen del är jag inte orolig men jag lider verkligen med de som inte har det så, säger Morgan Wojcik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

rollsroycevarsel

Mer i ämnet