40-tal resenärer frånåkta

Uppdaterad
Publicerad

Tågförseningar är vardag, men i går kväll åkte SJ:s snabbtåg från Stockholm till Värmland med ordinarie avgångstid 17:14 ifrån ett 40-tal resenärer.  

– Det här är det sämsta någonsin... , suckar Bengt-Göran Andersson, som är en luttrad pendlare.

Flera gånger i veckan åker han tåg mellan Karlstad och Stockholm och när han idag kom upp på perrongen strax före klockan 17 och möttes av informationen att tåget var försenat och hade ny beräknad avgång 17:50, tog han och hans kolllegor det med ro och återvände till loungen. Där kan han som resenär i 1:a klass sitta i lugn och ro och vänta på Stockholms Central.

”Skynda er”

Men strax före halv sex kom en tågvärd in i loungen och sa att avgångtiden återigen var ändrad. Nu skulle tåget gå redan 17:30, och resenärerna uppmanades skynda sig till spår 19, längst bort i spårområdet.

Bengt-Göran och de andra resenärerna gjorde som de blev tillsagda och skyndade sig iväg. Men när de kom till den nya perrongen fick de veta att tåget redan gått.

– Tåget hade tydligen lämnat perrongen redan klockan 17:26, alltså ungefär samtidigt som vi fick veta att vi skulle gå hit, berättar han för SVT Värmland.

Buss från Hallsberg

SJ lät meddela att de inte gjort något fel, men att de som blivit frånåkta och som bokat 1:a klass skulle ändå bli gratis ombokade till nästa avgång 19:06 med det privata bolaget Tågab. De som bokat 2:a klass blev däremot enbart erbjudna ett tåg till Hallsberg och sedan buss därifrån. Ville de åka med 19:06-tåget skulle de få betala det själva med en ny biljett.

– Jag har pendlat i många år, men så här dåligt har SJ aldrig skött det tidigare, säger Bengt-Göran Andersson.

Misstänkt påkörning

SJ förklarar det hela med att det varit ett stopp vid Flemingsberg på grund av en befarad påköring av person, men det visade sig vara falskt alarm.

– Därför fick tåget klartecken tidigare än beräknat, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour.

Extra utrop

Tågvärden konstaterade dock att de var ovanligt få resenärer på perrongen och bad om ett extra utrop. Men det var alltså ändå många resenärer som inte kom med tåget.

– Vi ordnade istället ett extra stopp i Hallsberg för Göteborgståget som avgick från Stockholm 17: 48 och därifrån chartade bussar till Värmland, berättar Morgan Lindström.

Var uppmärksam

Lindström konstaterar att det var olyckligt att så många missade tåget, men säger att det kan ske ändringar på mycket kort varsel och att man som resenär måste vara uppmärksam på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.