60 nya jobb på gång

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sen var det dystert i Säffle, då flyttade produktionen av bussar till Polen. Men nu ser man redan en ljusning. Ett 60-tal nya jobb är på väg.

Volvo Bussar presenterade under måndagen nyheten om att man har inlett samarbete med två företag som ska etablera sig i Volvo Bussars lokaler i Säffle, vilket beräknas ge ett 60-tal nya jobb.

– Det är ju jättepositivt att kunna tala om för folk att det kommer något efter Volvo. Det är vi stolta över att kunna medverka i, säger Kjell Berg, vd Volvo Bussar Säffle.

Nedläggning Volvo i Säffle

Dels ska ett samarbete med konsultföretaget ÅF ge ett femtontal nya jobb. Det avtalet är klart och innebär att ÅF flyttar in i lokalerna i Säffle i september. Samarbetet omfattar produktutveckling av elbussar. I ett inledande skede kommer elva personer som idag är anställda på Volvo Bussar att gå över till ÅF. Förhoppningen är sen att 15 nya arbetstillfällen ska skapas på tre års sikt.

Men framförallt är det företaget Hanzas etablering som ska ge arbetstillfällen. Hanza är en kontraktstillverkare som idag levererar komponenter till bussfabriker i Europa.

Vad för verksamhet ska ni starta i Säffle?

– Vi tror att det i huvudsak är montage men det kan också vara mekaniktillverkning det är egentligen helt beroende på vad Volvo vill att vi ska starta upp med här ,säger Gerd Levin, divisionschef på Hanza.

Arbetslösheten i Säffle är hög, runt elva procent, och man har sett en uppgång den senaste tiden. Så Volvo Bussars besked idag tas emot med stor glädje.

– Det är jätteviktigt. Kan det komma ett 60-tal nya jobb till Säffle så kommer det även generera andra jobb och en mer positiv stämning. Så det är jättepositivt, säger Leif Johansson, chef för arbetsförmedlingen i Säffle och Årjäng.

Och det här är inte allt som är på gång.

– Nej vi jobbar med flera olika företag så det kommer nog komma mer under hösten, säger Kjell Berg, vd Volvo bussar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning Volvo i Säffle

Mer i ämnet