Mer än jobben försvann

Publicerad

Volvo Bussar var inte bara den största arbetsgivaren i Säffle. Man var också en stor sponsor av stadens föreningsliv. Ett stöd som nu kan försvinna.

I tre år var Volvo huvudsponsor av SäffleOperan. Avtalet var värt närmare 100 000 kronor men förlängdes inte. Och inte bara operan kan nu komma att bli utan sponsorpengar från Volvo.

– Sponsorpengarna är viktiga för oss, säger Tobias Norelius, producent på SäffleOperan. Vi får in mer pengar från näringslivet i Säffle än från till exempel region Värmland.

Nedläggning Volvo i Säffle

Föreningarna som fått stöd genom åren är otaliga: Säffle Trollingklubb, Säffle HC, Sjöräddningssällskapet, Säffle teatersällskap, Skördefesten, med flera, med flera. SK Sifhälla och Säffle FF, ortens rivaliserande fotbollslag, har båda fått mellan 30000 och 40000 kr varje år.

– Volvo har varit en väldigt positiv sponsor av vår verksamhet under många år. Och det är väldigt många föreningar som haft nytta Volvo, säger Jörgen Nordmark, ordförande i Säffle FF

Löper ut vid årsskiftet

Ett år har nu gått sedan Volvo meddelade att man lägger ner tillverkningen i Säffle. Över tre hundra förlorade jobbet och tillverkningen flyttade till Polen sista juni. Kvar i Säffle blev en serviceverkstad med 48 anställda och en 99-årig epok i staden var över. Sponsoravtalen löper ut vid årsskiftet.

– Vi kommer under hösten att se över våra sponsoravtal. Vi har verksamhet kvar på orten men vi är en mindre arbetsgivare och då får vi se hur det eventuellt påverkar sponsringen, säger Helene Lind, presschef på Volvo Bussar.

Samtidigt som Volvo funderar, mobiliserar ortens eldsjälar och föreningar. Säffle FF gick upp från division fyra till divisions tre.

– Vi ska vara som ett lag hela stan. Även om jag representerar en förening så tycker jag vi bör ha mer lagkänsla i hela kommunen, säger Jörgen Nordmark, ordförande i Säffle FF

Finns framtidstro

Livet går vidare även på SäffleOpera. Premiär om en vecka på den nya föreställningen ”Hur man lyckas i affärer utan att anstränga sig”. En ny huvudsponsor har man också fått.

– Jag har upplevt att det är många som känner att det här är slutet för Säffle. Men det finns ändå en framtidstro och jag tror många ser teatern som  en av de främsta förkämparna för den framtidstron, säger producenten Tobias Norelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning Volvo i Säffle

Mer i ämnet